Sérülések Kyokushin Karate sportágban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Müller Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Sérülések Kyokushin Karate sportágban
Összefoglaló: 

A kyokushin karate utánpótlás korosztályában védőfelszerelésben folyik a küzdelem, de a junior és felnőtt korosztályban KO szabályrendszer van, melyben kiütésig megy a harc. Mivel ez egy full kontakt sport, erővel ütik és rúgják meg egymást az ellenfelek, ezért a sérülések előfordulása gyakori. A nagy erőbehatás által előfordulnak csont-, izom- és ízületi sérülések. Az ízületeknél lényeges, hogy a külső erő mellett a sportolóban fellépő belső erőket, például magas rúgásoknál a tartó lábban fellépő nyíróerőket is képes legyen az ízület károsodás nélkül kibírni. A szakirodalom alapján azt találtuk, hogy a legnagyobb veszélynek a térd ízület van kitéve a karatézók körében.
Vizsgálatunk célja felmérni aktívan karatézó sportolók körében előforduló sérüléseket, továbbá az eredmények alapján egy célzott preventív tréningprogram kidolgozása.
Célcsoport: 9 éves kortól a senior korosztályig. A vizsgálat eszköze korábbi kutatások és a sportorvosi vizsgálatok során alkalmazott kérdőívek alapján készített elektronikus kérdőív, melyet a Google rendszer használatával juttatunk el a karatézókhoz. Felmértük a sérüléseket korosztály, versenytapasztalat és a karatéban eltöltött évek szerint, és rákérdeztünk a jelenlegi edzéseket befolyásoló tényezőkre is. Az adatok elemzése a Microsoft Office Excel 2007 táblázatkezelő programcsomag felhasználásával történt.
A kérdőívet 1214 főhöz juttattuk el, a válaszadási arány: 11,8% lett. A válaszadók körében azt találtuk, hogy a csontsérülések voltak a leggyakoribbak: 62,9%. Az izomsérülések a kitöltők 59,4%-ánál fordultak elő és ízületi sérülések 53,8%-ban voltak jelen. Jelenleg panasza 10,5%-nak van a korábbi izomsérülésből kifolyólag, ezzel szemben az ízületi eredetű sérülések a sportrolók közel egyharmadának megnehezítik elhúzódóan az edzés munkáját.
Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy az ízületek nagyobb odafigyelést igényelnek a megelőzésben és a rehabilitációban egyaránt. Annak ellenére, hogy valamivel alacsonyabb számban fordultak elő, hosszabb távon jobban nehezítik az edzésmunkát.
További célom, egy speciális prevenciós tornaprogramban kidolgozása, mellyel a gyógytornások és az edzők munkájának hatékonyságát szeretném fokozni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Veres-Balajti Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program