Genu varum kezelése konzervatív módszerekkel gyermekkorban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Réka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Genu varum kezelése konzervatív módszerekkel gyermekkorban
Összefoglaló: 

A genu varum egy tengelyeltérés, melynek során a tibia hossztengelye a femur hossztengelyéhez képest lateral felé tér el a frontális síkban. Hipotézisünk az volt, hogy időben megkezdett, célzott fiziterápiával teljes restitutio érhető el.
Esettanulmányunk célszemélye egy két és fél éves kisfiú volt, extrém és aszimmetrikus tengelyeltéréssel. A jobb alsó végtag tengelyeltérése inspectióval is nagyobbnak tűnt, mint a bal alsó végtagé. Fizikális vizsgálatként különböző testhelyzetekben mértük összezárt bokákkal az intercondylaris távolságot, a láb körfogatot, a testmagasságot és a femur és a tibia hossztengelye által bezárt szöget. Mértük az izomerőt is egy 5 fokozatú skálán. A terápiát 2014 szeptemberében kezdtük, heti kétszer 45 perces gyógytornát végeztünk. A tornát passzív kimozgatással illetve nyújtással kezdtük, majd ezt követően a csípő-, a térd- és a bokaízület körüli izmokat erősítettük. Eleinte saját testsúllyal, ill. kis ellenállással végeztettük a gyakorlatokat, később pedig növekvő végtagsúllyal terhelve. A jobb alsó végtag esetében mindig nagyobb volt a gyakorlatok ismétlésszáma. Kinematic Taping technikát is alkalmaztunk a térdízületet stabilizálására, ill. tehermentesítésére.
Másfél év alatt jelentős eredményt értünk el. 2014 novemberében háton fekvő testhelyzetben az intercondylaris távolság 60 mm, ülő testhelyzetben 65 mm, álló testhelyzetben pedig 85 mm volt. Ezen mérési adatok egy évvel később háton fekvésben 5 mm-re, ülő testhelyzetben 8 mm-re, álló testhelyzetben 15 mm-re csökkentek. Ugyanekkor a patellák felett és alatt mért körfogat mindkét alsó végtag esetében csökkent. A femur és a tibia által bezárt szög a jobb láb esetében 160 fokról 170 fokra, a bal láb esetében 170 fokról 175 fokra változott. A két végtag közel szimmetrikus tengelyű lett, illetve fiziológiáshoz közeli. Az izomegyensúly helyreállt, az ízületek laterális és mediális terhelhetősége közel megegyező lett.
Eredményeink alátámasztják azt a feltételezésünket, miszerint kisgyermekkorban a genu varumot eredményesen lehet kezelni konzervatív módszerekkel.

1. témavezető adatai
Név: 
Bodea Cornel Ioan
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program