Prognosztikai tényezők gyermekkori akut myeloid leukémiában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Paluska Mariann

Előadás adatai

Előadás címe: 
Prognosztikai tényezők gyermekkori akut myeloid leukémiában
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az acut myeloid leukaemia (AML) a vérképző rendszer malignus, klonális megbetegedése, melyre az abnormális myeloid előalakok elszaporodása jellemző a vérben és a csontvelőben. A beteg általános jellemzői, a terápiás válasz, a dózis-intenzitás, valamint a betegség sajátossága is összefüggésben van a prognózissal. A beteg általános jellemzői közül jelentős a neme, kora, rasszhoz való tartozása valamint a genetikai eltérések. A terápiás válasz meghatározása a minimális reziduális betegség (MRD) kimutatásán alapul. A betegség sajátossága a diagnóziskor kimutatott fehérvérsejt szám, a morfológiai klasszifikáció, valamint a biológiai jellemzők. A betegség kezelésében rövid, intenzív kemoterápiás blokkokat alkalmazunk, amelyek meghatározott időben követik egymást. A kutatásomban arra kerestem a választ, hogy az egyes kezelési blokkok halasztása befolyásolja-e szignifikánsan a betegség kimenetelét.
Anyagok és módszerek: A MRD meghatározásához áramlási cytometriát használtunk. A kezelési dózis-intenzitás halaszthatóságának megítéléséhez adatgyűjtési és tapasztalati úton jutottunk. A csontvelői mintából a specifikus citogenetikai rendellenességek klasszikus G-sáv technikával valamint fluoreszcens in situ hibridizációval (FISH) kerültek kimutatásra.
Eredmények: Az indukciós kezelésre adott rossz terápiás válasz, MRD-t eredményez, ez a nagy kockázatú betegek azonosítására szolgál. A leggyakoribb citogenetikai eltérések prognosztikai kimenetelük alapján 3 rizikócsoportba sorolhatóak. A kezelési blokkok rövid idejű halasztása nem befolyásolja kedvezőtlenül a prognózist.
Következtetés: A nagy kockázatú, magas rizikójú betegek korai azonosítása javíthatja a betegség kimenetelét. A kezelési blokkok halasztása nem rontja szignifikánsan a kimenetelt. Indokolt esetben a súlyos szövődmények kockázatát csökkentheti.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kiss Csongor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Gáspár Imre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program