A migráns krízishelyzet felmérése egészségügyi szempontból a Nyírbátori Őrzött Szálláson

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Szekunder prevenció, tercier prevenció (fizioterápia, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bana Richárd

Előadás adatai

Előadás címe: 
A migráns krízishelyzet felmérése egészségügyi szempontból a Nyírbátori Őrzött Szálláson
Összefoglaló: 

Célkitűzés:
A kutatás helye a Nyírbátori Idegen Rendészeti Őrzött Szálláson és a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban volt, ahol a 2014.július 1- 2015.június 30. között elhelyezett migránsok egészségügyi állapotát mértem fel. A kutatás célja, hogy kiderítsük a migránsok veszélyt jelenthetnek-e a magyar lakosságra egészségügyi szempontból.
Bevezetés:
A migráns krízishelyzet kialakulásában nagy szerepe van az I. világháború után mesterségesen létrehozott országoknak (pl. Szíria). Különböző vallású népcsoportok (síita és szunnita) kerültek egy országhatáron belülre. Az évek óta fennálló háborúskodás, több százezer migránst késztetett otthonának elhagyásához. Továbbá, a Föld túlnépesedésének is meghatározó szerepet tulajdonítanak.
Anyag és Módszer:
A kutatás során 3268 férfi migráns egészségi állapotát vizsgáltam. Az életkori megoszlás 14-55év volt. Szíriai és koszovói fordult elő leggyakrabban. A menekültek között menedékkérők és kitoloncolásra várók is voltak.
A vizsgált időszak alatt, a migránsokat ellátó orvosok 3653 esetet dokumentáltak. Az esetek tanulmányozása után, objektív statisztikát készítettem az előforduló betegségekről, illetve összehasonlításokat végeztem az OEK magyar populációra vonatkoztatott adataival.
Eredmények:
Az esetek vizsgálata során 2109 esetben tapasztaltam kóros elváltozást. A fertőző és parazitás betegségek 151 esetben fordultak elő, amely az összes előforduló betegségnek 7,2%-a. További 468 esetben jelentkeztek alsó és felső légúti fertőzések. Jellegzetesek a migránsok körében a fogászati betegségek, arthropátiák, neurosis, alvás- és evészavarok. Az eredményeket összehasonlítva az OEK adataival, azt tapasztaltam, hogy egyes fertőző betegségek nagyobb prevalenciával fordulnak elő a vizsgált migránsok között, mint a magyar populációban.
Következtetések:
Az eredmények alapján, a migránsok veszélyt jelenthetnek a magyar lakosságra egészségügyi szempontból, így nagyon fontos a kezelésük. A nagymértékű menekültáradat miatt, ez komoly kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszer számára. A kutatás limitáló tényezői és a járványügyi intézkedések eltörlése miatt, feltehetően, az átfertőzöttek aránya még nagyobb.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Petlyánszki Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program