Az extracellularis matrix kialakulása fejlődő egér agytörzsben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Fogorvostudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tatai Dániel

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az extracellularis matrix kialakulása fejlődő egér agytörzsben
Összefoglaló: 

Az extracelluláris mátrixot (ECM) neuronok és gliasejtek szekretálják az extracelluláris térbe. A termelt makromolekulák feladata többek közt a sejtmigrációnak, az axonok növekedésének, a synapsisok érésének és plaszticitásának szabályzása. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a központi idegrendszer ECM-a mélyreható molekuláris és szerkezeti változásokon megy keresztül az embrionális és korai posztnatális fejlődés során. Jelen munkánkban az ECM különböző molekuláinak időbeli megjelenését és festődési mintázatát vizsgáltuk fejlődő egér agytörzsben. A festéshez hisztokémiai (Wisteria floribunda agglutinin (WFA), hyaluronsav próbát (HA)), valamint immunhisztokémiai (aggrecan, neurocan és brevican) eljárásokat alkalmaztunk.

Vizsgálataink alapján megállapítottuk, hogy a HA és a neurocan már nagyon korai fejlődési stádiumban (E13,5) is jelen voltak, mint diffúz neuropil festődés, míg a perineuronális háló (PNN) megjelenése későbbi időpontra (P7) tehető. A WFA jelölés - ami a lektinek általános markere - korai prenatális stádiumokban csak a formatio reticularis területén volt megfigyelhető, mint mérsékelt neuropil festődés. Posztnatálisan a P4 és P7 stádiumokban a WFA intenzív festődést mutatott a különböző agytörzsi magokban, de a PNN csak a formatio reticularis területén jelent meg. Prenatálisan sem aggrecant, sem brevicant nem tudtunk kimutatni, míg posztnatálisan ugyan ezek a markerek gyenge neuropil jelölődést mutattak. Ez néhány magra korlátozódott az agytörzsben, ellentétben a HA és neurocan festődéssel, amit az agytörzs egészén láthattunk.

Eredményeink szerint korai fejlődési stádiumokban csak diffúz neuropil festődés van jelen az agytörzsben és a formatio reticularis területén, míg a PNN csak posztnatálisan jelenik meg. Úgy találtuk, hogy az ECM molekulák megjelenése az agytörzs különböző területein életkorhoz kötött. Az ECM molekulák tér-időbeli mintázata összefüggésben lehet az agytörzs neurális hálózatainak funkcionális érésével, továbbá különböző fejlődési folyamatokkal, mint a neurogenesis, synaptogenesis vagy a synapticus plaszticitás.
MTA TKI 11008

1. témavezető adatai
Név: 
Wéber Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program