Színes paletta alkalmazhatóságának vizsgálata CT képeknél

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Albert Orsolya

Előadás adatai

Előadás címe: 
Színes paletta alkalmazhatóságának vizsgálata CT képeknél
Összefoglaló: 

Bevezetés: A CT képek diagnosztikája során alapvetően a Hounsfield-skála szerinti szürke palettát használják a radiológiában. Egy kép körülbelül 4000 különböző Hounsfield értéket tartalmazhat, de mivel az emberi szem ennek csak a töredékét képes egyértelműen azonosítani, ezért az úgynevezett ablakolással oldják meg, hogy a különböző szöveti denzitások megkülönböztethetőek legyenek. Azonban ez azt is jelenti, hogy nem tudjuk egyszerre, egy képen megjeleníteni a különböző szövetféleségeket. Célul tűztük ki olyan speciális színes paletta definiálását, amelynek segítségével egyetlen képen, ablakolás nélkül lehetne megjeleníteni a különböző anatómiai területeket.
Módszerek: A színes paletta definiálását és beállítását a Matlab fejlesztői rendszer „colormapeditor” eszközével végeztük. Fontos volt tudnunk azt is, hogy a mai számítógépes képernyők mellett a színes paletták esetén valójában mi a minimálisan használandó színelemek száma. Ezt az un. „Kontraszt detektálhatóság” teszt programmal analizáltuk, amely az intézetben már korábban ki lett fejlesztve.
Eredmények: Az új színes palettát négy független és eltérő színességű sub-palettából kívántuk felépíteni, hogy a négy jellegzetesen eltérő CT kontraszt (a tüdő, a zsírszövet, a parenchymás és izomterületek, valamint a csont) befoglalható legyen. Ezért először megvizsgáltuk, hogy minimum hány színelemből kell, hogy álljanak az egyes sub-paletták, amihez a „Kontraszt detektálhatóság” teszt programot használtuk. 128,64,32,16 és 8 színkomponensből álló paletták létrehozásával tartományonként 2000 szimulációt néztünk végig. Azt tapasztaltuk, hogy legalább 16 színt kell tartalmaznia egy adott sub-palettának, viszont a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a teljes (a négy sub-palettát is tartalmazó) paletta legalább 128 színkomponensből áll. Ezek alapján egyelőre két különböző színes palettát tudtunk definiálni, amelyekkel néhány demonstratív CT képet felhasználva, már megfelelően ábrázolódnak az eltérő Hounsfield értékű struktúrák. Tapasztalatunk szerint mindkét paletta már önmagában elegendő volt a képek vizsgálatához, nem kellett további ablakolást alkalmazni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balkay László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program