A mechanikai inger és a kétpórusú kálium csatornák kapcsolata "high density" porckultúrában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pálfi Andrea
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szegeczki Vince

Előadás adatai

Előadás címe: 
A mechanikai inger és a kétpórusú kálium csatornák kapcsolata "high density" porckultúrában
Összefoglaló: 

A gerincesek vázrendszerében az egészséges szöveti struktúra kialakulásának és fenntartásának esszenciális stimulusa a megfelelő mechanikai terhelés. A hialinporc e szervrendszer egyik jellegzetes alkotója, melynek integritását a kondrociták tartják fent. Kutatólaborunkban évek óta folynak kísérletek a porcdifferenciáció tanulmányozásával kapcsolatban, melyhez csirkeembriók végtagtelepeiből izolált kondrogenikus progenitor sejtekből létrehozott „high density” primer kultúrákat használunk. Korábban már kimutattuk, hogy a feszültségfüggő K+ csatornák jelentős szerepet töltenek be a porcdifferenciáció szabályozásában, valamint arra vonatkozólag is rendelkezünk adatokkal, hogy a mechanikai inger számos jelátviteli útvonalat szabályoz. Azonban a kétpórusú (2P) K+ csatornák jelenlétéről és azok porcdifferenciációban betöltött szerepéről nincsenek adataink.
Arra kerestük a választ, hogy milyen 2P K+ csatornák expresszálódhatnak differenciálódó porcsejteken és van-e szerepük a mechanotranszdukcióban.
Laboratóriumban tervezett mechanikai ingerlésre alkalmas műszerrel, a differenciáció szempontjából meghatározó 2. és 3. napon 30 percen keresztül ingereltük a kultúrákat. A stimulus hatására nagyobb mennyiségben keletkező metakromáziásan festődő porcterületek nagyságát savas dimetil-metilénkékkel és toluidinkék festékkioldással határoztuk meg, valamint RT-PCR módszerrel követtük nyomon az egyes csatornák expresszióját. 15 2P csatorna közül sikerült kimutatnunk a TWIK1, TASK2, TASK3, TASK5, TREK1, TRESK és TALK2 mRNS jelenlétét a kondrogenikus sejtekben. Ezek közül a TASK2, TASK5, TREK1 és a TALK2 mRNS expressziója jelentős emelkedést mutatott a mechanikai inger során, míg a TASK3 és TRESK esetében csökkenést detektáltunk.
A differenciálódó porcsejtek számos 2P K+ csatorna mRNS-ét expresszálják, ami arra utal, hogy ezek az ioncsatornák szerepet játszhatnak a porcképződésben. A mechanikai inger alkalmazása kapcsán megfigyelt expresszió változások a mechanotranszdukcióban való részvételre hívják fel a figyelmet. További terveink között szerepel a 2P K+ csatornák funkcionalitásának részletes vizsgálata a differenciálódó porcsejtekben.
Támogatók: Debreceni Egyetem (RH/751/2015)

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zákány Róza
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program