Kiskörei lakosok egészségmagatartása és egészségtudatos táplálkozása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Egészségtudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hajdú Péter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Kiskörei lakosok egészségmagatartása és egészségtudatos táplálkozása
Összefoglaló: 

Kisköre a hátrányos helyzetű települések közé tartozik, magas arányú az alacsony iskolázottság, illetve növekvő a daganatos megbetegedések száma és ez idáig nem történt egészségfelmérés.
A kutatás célja a településen élők egészségi állapotának feltérképezése, amely a jövőben alapként tud szolgálni, a település vezetőinek, az egészségügyi szakembereknek a város egészségtervének kialakításához.
A kutatás módszere, leíró, feltáró, magyarázó jellegű induktív kutatás. Eszköze: kérdőív. 900 kérdőív került kiosztásra a település lakosai körében. 621 kérdőív érkezett vissza, ebből értékelhető 526 kérdőív volt. Online felületen 135 kérdőív került kitöltésre. Így összesen 661 kérdőív lett értékelhető eredményű. Az adatok feldolgozása MS Excel és keresztpróba segítségével történt.
Az adatok alapján alacsony a szülők iskolai végzettsége. A válaszadók 40% érzi úgy, hogy egészségesen él. A lakosok fele félévente legalább egyszer jár egészségügyi intézménybe. Egészségesnek lenni leginkább a rendszeres testmozgást végezni, megfelelő ételeket enni, illetve a nem dohányozni alternatívák a legjellemzőbbek. Az egészséges életmódról a legtöbben a médiákból tájékozódnak, leginkább az internetről. 275 kitöltő szenved krónikus megbetegedésben, és a kitöltők családjában, közel felénél volt daganatos megbetegedés. 194 kitöltő követ céltudatosan diétát. Akik nem tudnak egészségesen étkezni (458) azok közül 179-en nem tudnak ellenállni a fűszeres, kalóriadús ételeknek. A kitöltők negyede napi legalább ötször étkezik. A legkedveltebb élelmiszerek a fehér- és finomlisztből készült termékek illetve a gyümölcsök, a legkevésbé kedveltek a barna kenyér és a teljes kiőrlésű termékek.
Az eredményekből megállapítható, hogy összefüggés van az alacsony iskolai végzettség, a helytelen életmód (táplálkozás) és a daganatos megbetegedések aránya között. Az egészségfejlesztési programok, az egészség-tanácsadás és a helyi szinten szervezett szűrővizsgálatok célzottan segíthetnek a településen élők egészségi állapotának hosszú távú javításában.

Kulcsszavak:
Egészségmagatartás, egészségtudatosság, táplálkozási szokások, iskolai végzettség, ismerethiány

1. témavezető adatai
Név: 
Ujváriné Dr. Siket Adrienn
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
EK Egészségtudományi Intézet, Ápolástudományi Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Szalayné Kónya Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Dietetikai Szolgálat

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program