Hogyan változik a PACAP jelátvitelének útvonala Alzheimeres egerek heréjében?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia, patológia, hisztológia, igaszságügyi orvostan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szegeczki Vince
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pálfi Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
Hogyan változik a PACAP jelátvitelének útvonala Alzheimeres egerek heréjében?
Összefoglaló: 

A PACAP a hipotalamuszban termelődő 38 aminosavból álló neurohormon, amely fontos szerepet játszik a neuronális elemek differenciációja során. A PACAP Alzheimer- kórban is bizonyos védő funkciót tölt be. A KIR elváltozásai mellett Alzheimer-kórban bizonyos perifériás szervek, így pl. a pancreas, a vese és a here funkciói is károsodhatnak. Nemrégiben leírták, hogy Alzheimeres egerekben a spermatogenzis sérült és a here funkciója romlik. Laboratóriumunkban kimutattuk, hogy a PACAP-jelátvitel a spermatogenezisben jelentős szerepet tölt be: a PACAP KO egerekben a here öregedése késleltetett, és a spermiumok motilitása jelentősen csökken.
Jelen kísérletekben arra voltunk kíváncsiak, hogy Alzheimeres egér-modellben változik-e a here PACAP jelátviteli kaszkád aktivitása, valamint befolyásolja-e a változásokat egy idegrendszeri betegségekben javasolt táplálék-kiegészítő. Az alkalmazott Framelim Lactobacillusokat, B-vitaminokat és csukamájolajat tartalmaz. Kísérleteink során kontroll, Alzheimeres és Framelimmel táplált egerek heréit vizsgáltuk mRNS és fehérje expressziós szinten.
Kimutattuk, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő állatok heréiben jelentős a PAC1 receptor expresszió csökkenése, míg a VPAC1 és VPAC2 expressziója alig változik, valamint a P-PKA is jelentősen visszaesik. Ezen csökkenések a Framelim táplálék-kiegészítővel kompenzálhatók voltak. Az Alzheimer-kórban tapasztalt here funkciózavar egyik oka lehet, hogy az egészséges here membrana basalisának kialakításában fontos IV-es kollagén és testatin mRNS expressziója és fehérjeszintje is csökkent a beteg egerekben. A Framelim a matrix alkotók mRNS és fehérje expresszióját is normalizálta.
Vizsgálati eredményeink arra utalnak, hogy Alzheimer-kórban sérül a herében a PACAP jelátviteli útvonal működése, valamint a herecsatornák membrana basalisanak integritása. Eredményeink egyelőre csak indirekt módon utalnak a sérült PACAP jelátvitel kóroki szerepére. Az alkalmazott Framelim táplálék kiegészítő hatásosan javított ezeken a paramétereken. Jelenleg folynak a vizsgálatok, hogy a here Alzheimer-kórban tapasztalt funkcionális zavarait lehet-e kompenzálni Framelim adásával.
Támogatók: Debreceni Egyetem (RH/751/2015)

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zákány Róza
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program