A protonpumpa gátlók hatása a májzsugor klinikai lefolyására

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Janka Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
A protonpumpa gátlók hatása a májzsugor klinikai lefolyására
Összefoglaló: 

A cirrhosisos betegek kezelése során gyakran alkalmazott protonpumpa-gálókkal (PPI) kapcsolatban egyre több adat szól amellett, hogy nem hatékonyak a varixvérzés (VV) kezelésében és profilaxisában, ráadásul fokozzák a jelentős mortalitású spontán bakteriális peritonitis (SBP) kialakulását. Előző tanulmányunk során ezek megerősítése mellett azt találtuk, hogy a PPI-t szedő betegek mortalitása jelentősebb, a VV pedig gyakoribb, mint a PPI-t nem szedők esetén.

350 májzsugorban szenvedő betegben vizsgáltuk a PPI alkalmazásának hátrányait. Összefüggést kerestünk a PPI szedés és az SBP előfordulása, valamint a PPI használat és a cirrhosis progresszióját jelző szövődmények [Child-Pugh (CP) stádium változása, ascites progresszió, VV] megjelenése, illetve a mortalitás között.

350 cirrhosisos beteget átlagosan 962 napig (medián 907n, SD:582) követtünk és jegyeztük az SBP-k, VV-k előfordulását, az ascites változását, a halálozást. 154 beteg nem kapott PPI-t, 196 beteg a követési idő több mint felében szedte a gyógyszert.

A PPI-t szedőkben az SBP előfordulása lényegesen gyakoribb a gyógyszert nem szedőkhöz képest (21,4% vs.7,8% p<0,0001). PPI szedők mortalitása magasabb (58,2% vs. 27,3%, p= 0,001). Gyakrabban észleltük a CP stádium romlását (28,1% vs 13,6%), illetve az ascites progresszióját (23% vs 10,4%) is. Szignifikáns volt a különbség az első SBP-ig, a Child-Pugh stádium (p<0,001), illetve az ascites (p<0,001) progressziójáig eltelt időt, valamint a halálozás idejét (p<0,001) tekintve is. Gyakoribb volt és előbb jelentkezett VV a PPI szedőkben, megelőzően VV-el kezelt (p=0.01) és nem kezelt (p=0,015) betegek esetén is. Cox-regressziós analízis során PPI szedése mellett kortól, etiológiától, megelőző VV-től, induló CP stádiumtól függetlenül korábban következett be a CP stádium (p=0,01) illetve az ascites (p=0,016) progressziója, az első SBP (p=0,001), és VV (p>0,001), valamint az elhunyt betegek halála (p>0,001).

A beteganyag kibővítését követően, hosszabb a követési idő alatt megerősítettük korábbi eredményünket: a PPI szedése az SBP kialakulásának rizikótényezője. Emellett adataink azt mutatják, hogy a gyógyszer a betegség lefolyására is kedvezőtlenül hat.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vitális Zsuzsa
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program