Oxidatív stressz szerepe diabeteses neuropathiában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Antalné

Előadás adatai

Előadás címe: 
Oxidatív stressz szerepe diabeteses neuropathiában
Összefoglaló: 

Bevezetés: A diabeteses perifériás polyneuropathia (DPN) a 2-es típusú cukorbetegek több, mint felét érinti. Korábbi tanulmányok összefüggést találtak fokozott oxidatív stressz és DPN között. Az antioxidáns tulajdonságú humán paraoxonáz-1 (PON-1) aktivitása csökken 2-es típusú diabeteses betegekben. Diabetesben a nitrogén monoxid (NO) termelődésének károsodása az endothel diszfunkcióját okozza. Az aszimmetrikus dimetilarginin (ADMA) endogén inhibitora a NO szintáz enzimnek. Az emelkedett ADMA szint és a NO metabolizmusának változása a DPN kialakulásával is összefügghet. A DPN kezelésében alkalmazott alfa-liponsav antioxidáns tulajdonságú, fokozza a NO szintáz működését és az endoneuronális véráramlást.
Célkitűzésünk volt meghatározni a PON-1 paraoxonáz és arilészteráz aktivitást 2-es típusú cukorbetegekben, vizsgáltuk a PON1 aktivitás változása és a polyneuropathia súlyossága közötti, valamint az egyéb kardiovaszkuláris rizikó tényezők, így a homociszteinnel és az aszimmetrikus dimetilargininnel (ADMA) való összefüggéseket DPN-ben.
Betegek és módszerek: Hatvankét DPN-s, 63 definitív polyneuropathia nélküli 2-es típusú cukorbeteg és 60 egészséges kontroll klinikai adatait hasonlítottuk össze. A DPN súlyosságát Neurometerrel vizsgáltuk. A paraoxonáz és arilészteráz aktivitásokat (paraoxon szubsztrátokkal) spektrofotometriás módszerrel mértük. Az ADMA szinteket ELISA módszerrel határoztuk meg.
Eredmények: Csökkent PON-1 paraoxonáz aktivitást észleltünk a 2-es típusú cukorbetegeinkben az egészséges kontrollokhoz képest (p<0.05). DPN-s betegeinkben szignifikánsan alacsonyabb paraoxonáz (p<0.05) aktivitásokat találtunk a nem polyneuropathiás betegcsoporthoz képest. Szignifikánsan magasabb homocisztein szintet észleltünk DPN-ben (p<0.05). Az alfa-liponsav hatására a DPN-ben észlelt javulás mértékével nőtt a paraoxonáz aktivitás (p<0.05), valamint csökkent az ADMA koncentrációja (p<0.05).
Összefoglalás: A PON-1 aktivitás alkalmazható lehet a kardiovaszkuláris rizikó becslésére 2-es típusú, DPN-nel szövődött cukorbetegekben, de még további vizsgálatok szükségesek. Igazoltuk az alfa-liponsav kezelés kedvező antioxidáns hatását a PON aktivitások és az ADMA szintek mérésével.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balogh Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere Betegségek Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program