Bal kamrai remodelling vizsgálata szívizom perfúziós SPECT-el nagy kiterjedésű szívizom infarktust követően

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kövér Máté

Előadás adatai

Előadás címe: 
Bal kamrai remodelling vizsgálata szívizom perfúziós SPECT-el nagy kiterjedésű szívizom infarktust követően
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A bal kamrai remodelling, a bal kamrai izomszövetben bekövetkező változás, melynek eredményeként növekszik a bal kamrai end diasztolés (EDV) és end szisztolés volumen (ESV) és átalakul a kamrai morfológia.
Jelen vizsgálatunk célja nagy kiterjedésű szívizom infarktuson átesett betegcsoport bal kamrai volumen változásainak és így a bal kamrai remodellingnek az elemzése volt szívizom perfúziós SPECT segítségével.
Módszerek:
26 szívizom infarktuson átesett betegnek (21 férfi és 5 nő, átlagéletkor: 57,3 ± 9,9 év) 2 különböző időpontban (az infarktust követő 5. napon – akut; 6 hónap múlva- kontrol) történt EKG kapuzott Tc-99m SESTAMIBI szívizom perfúziós SPECT vizsgálata, mellyel meghatároztuk a bal kamrai EDV és ESV értékeket. Ezt követően lineáris regressziós analízis segítségével elemeztük az akut vizsgálat során mért bal kamrai volumenek, valamint az akut és a kontrol leképezés alapján számított volumenváltozások összefüggését a csúcs nekroenzimszint (CK), a mellkasi fájdalom és a koronária intervenció közti, illetve a door-to-ballon időkkel.
Eredmények:
A kiindulási értékekhez viszonyított több mint 10%-ot meghaladó EDV, ESV növekedést 7-7 betegnél (27%-27%) figyeltünk meg. 4 beteg esetében (15%) mind szisztolés, mind diasztolés volumennövekedést tapasztaltunk. Sem az akut felvételek kapcsán talált volumenek és csúcs CK értékek között (EDV:127,2±38 vs 3042±2404 p=0,51/ ESV: 73,7±31 vs 3042±2404 p=0,47), sem a kontrol-akut felvételek alapján számított volumenváltozás és csúcs CK értékek között (EDV:0,85±21,68 vs 3042±2404 p=0,61/ ESV: -2,3±19,5 vs 3402±2404 p=0,67) nem találtunk szignifikáns összefüggést. Hasonló analízisnek vetettük alá a mellkasi fájdalom és koronária intervenció közti és door-to-ballon időket, azonban szignifikáns korrelációt itt sem találtunk.
Következtetés:
Vizsgálatunkban nem találtunk szignifikáns összefüggést a kapuzott szívizom perfúziós SPECT leképezéssel nyert volumenek változása és csúcs nekroenzimszint, a fájdalom kezdete és ballontágítás valamint a door-to-ballon idő között. Eredményeink hátterében az alacsony betegszám mellett véleményünk szerint a szívinfarktus terápiájára adott válasz egyéni eltérések is szerepet játszhatnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Jenei Csaba
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kracskó Bertalan
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program