A transzglutamináz 2 biológiai jelentőségének vizsgálata humán és egér enzim összehasonlításával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bogár Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
A transzglutamináz 2 biológiai jelentőségének vizsgálata humán és egér enzim összehasonlításával
Összefoglaló: 

A transzglutamináz 2 (TGM2) multifunkcionális fehérje, mely az emberi szervezetben több intra- és extracelluláris folyamatban szerepet játszik változatos katalitikus aktivitásaival és fehérje interakcióival. Kapcsolatba hozható különböző immun, neurodegeneratív és tumoros betegségekkel. Sokrétű szerepe, genetikai és exom adatbázisok elemzése alapján magas konzerváltsága a TGM2 esszencialitását sugallják. Azonban a TGM2-/- egér életképes és látszólag normál fenotípust mutat. Habár a humán és egér TGM2 szekvenciája között 84,1% a hasonlóság, de a humán TGM2-ben azonosítottunk 6 megváltozott aminosav szekvencia csoportot.
Munkám célja az evolúció során létrejött lehetséges funkciónyerés vagy –vesztés kimutatása volt a rekombináns egér és humán TGM2 katalitikus tulajdonságainak összehasonlításával.
Ehhez az egér TGM2 cDNS-t pET30ek/LIC expressziós vektorba klónoztuk, hogy ugyanabban, a humán enzim esetében jól bevált, bakteriális expressziós rendszerben állíthassuk elő az összehasonlításhoz a fehérjéket. Mind a humán, mind az egér TGM2 termelése hasonló hozamot és tisztaságot eredményezett. A kinetikus transzamidáz és izopeptidáz aktivitás mérések esetén az egér TGM2-nél magasabb Ca-szenzitivitást és aktivitást mértünk a humán TGM2 enzimhez képest, míg dezamináz aktivitásuk hasonló volt. Dodekapeptid-fehérje szubsztrát pár esetén viszont a humán TGM2 mutatott magasabb transzamidáz aktivitást. A BODIPY-FL-GTPγS kötésben és a GTPγS aktivitást gátló hatásában nem találtunk jelentős különbséget.
A humán és az egér TGM2 eddigi összehasonlítása alapján az evolúciós változások nem változtattak kritikusan a transzglutamináz aktivitásokon, viszont befolyásolhatják a szubsztrát specificitást és/vagy a TGM2 interakciós funkcióit, melyeket érdemes tovább vizsgálni.

A kutatást a DE belső egyetemi pályázat (RH/885/2013) támogatta.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Király Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program