A reumatológiai képzettség és felkészültség felmérése családorvosok körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Nóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A reumatológiai képzettség és felkészültség felmérése családorvosok körében
Összefoglaló: 

Bevezetés: Más szakmákkal ellentétben, a reumatológia oktatása viszonylag későn került be az egyetemi kurrikulumokba. Ezért kérdőíves felméréssel tájékozódtunk a háziorvosok körében a reumatológiai graduális képzéssel, továbbképzéssel és a háziorvosi praxisban végzett reumatológiai betegellátással kapcsolatban.

Alanyok és módszerek: Több száz Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei családorvosnak küldtünk ki egy 60 kérdésből álló kérdőívet. A kérdések között egyértelmű eldöntendő (igen-nem), skálázott (0-10) és szöveges kérdések is voltak. Statisztikai analízist végeztünk SPSS 20.0 software segítségével.

Eredmények: Összesen 60 kolléga küldte vissza a kérdőívet. Átlagos életkoruk 52,8 (±12,4) év (30-79 év) volt. Ami az egyetemi képzést illeti, 39-en (65%) kaptak egyáltalán reumatológiai oktatást. Az oktatás 0-10 skálán átlagosan 5,5 (±2,9)-ös mértékben elégítette ki az elvárásaikat. Csak 22 orvosnak volt gyakorlati oktatója, és csak 8-an végeztek valamiféle reumatológiai beavatkozást (pl. ízületi injekció). A gyakorlati oktatás kielégítőségét 6,4 (±3,3)-re értékelték. Javaslataik szerint legtöbben a gyakorlati beavatkozások számát (n=19) fokoznák, de hiányérzetük van a fizioterápia (n=4) oktatásával kapcsolatban is. A továbbképzések szükségességét 58-an (97%) hangsúlyozták. A továbbképzések kapcsán is a több gyakorlat fontosságát hangsúlyozták. A betegellátás kapcsán a kollégák 33%-a rendszeresen kezel reumatológiai betegeket. A fő diagnózisok a derékfájás-spondylosis (n=47), az arthrosis (n=43) és az arthritisek (n=14). Mozgásszervi fizikális vizsgálatot 57-en (95%) végeznek. Laborvizsgálatot 57-en (95%), képalkotót 49-en (82%) rendelnek rendszeresen. Reumatológiai gyógyszeres kezelést 56-an (93%) alkalmaznak, míg injekciókat 25-en (42%) mernek adni. A betegek kb. 38%-át irányítják szakrendelésre. Igen sok fájdalomcsillapítót és gyulladásgátlót alkalmaznak, kevesebb szteroidot.

Következtetés: Az alábbi eredmények egyértelműen rámutatnak a gyakorlati képzés szükségességére, emellett hangsúlyozzák, hogy a reumatológia óraszámát, súlyát mind a graduális, mind a továbbképzéseken fokozni kellene.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szekanecz Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program