Bimoclomol típusú vegyületek hatásainak vizsgálata LPS-sel kezelt humán makrofágokon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes immunológia, mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Deák Dávid

Előadás adatai

Előadás címe: 
Bimoclomol típusú vegyületek hatásainak vizsgálata LPS-sel kezelt humán makrofágokon
Összefoglaló: 

A makrofágok lényeges szerepet töltenek be a szervezet védelemében, mivel mintázatfelismerő receptorok segítségével felismerik a patogén asszociált vagy veszélyforrást jelző molekuláris mintázatokat, majd jelátviteli útvonalakat aktiválva indukálják többek között a pro-inflammatorikus citokinek (TNFa, IL-6 és IL-1β) termelését.

A szakirodalomból ismert, hogy a Bimoclomol típusú vegyületeknek sejtvédő szerepük van, melyet hősokk fehérjék (HSP) indukálásán és a kalcium háztartás szabályozásán keresztül fejtenek ki. Gyulladásos folyamatokban betöltött szerepüket azonban eddig még nem vizsgálták. A kísérletekhez használt perifériás vérből tisztított makrofágokat 5 napig differenciáltattuk GM-CSF jelenlétében gyulladásos folyamatok kifejlődését serkentő makrofágok (GM-MF) vagy M-CSF jelenlétében, szöveti regenerációt segítő makrofágok (M-MF) kialakulása irányába. Az LSP-sel aktivált makrofágokat Bimoclomol típusú vegyülettel kezeltük, majd a sejtekről begyűjtött felülúszókból ELISA módszerrel citokin méréseket végeztük.

Kísérleteink célja volt, hogy megfigyeljük, milyen változásokat okoznak a Bimoclomol típusú vegyületek az LPS-sel indukált humán makrofágok citokin termelésében, valamint szerettük volna összehasonlítani, milyen különbségeket mutatnak a különböző típusú makrofágok a kezelések hatására.

Eredményeink szerint a Bimoclomol vegyületek eltérő módon befolyásolják a két makrofág citokin termelését. Míg a GM-MF citokin termelését jelentősen nem befolyásolta, az M-MF esetében a gyulladásos citokinek (pl. IL-6) termelése fokozódott, míg az anti-inflammatorikus citokin (IL-10) termelése csökkent. Eredményeink szerint a Bimoclomol a szöveti regenerációban jelentős szerepet betöltő makrofágok gyulladásos tulajdonságait erősíti.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benkő Szilvia
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Kovács Gergő
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program