A micafungin és a farnesol in vitro hatékonyságának vizsgálata Candida parapsilosis biofilmek ellen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes immunológia, mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Fruzsina

Előadás adatai

Előadás címe: 
A micafungin és a farnesol in vitro hatékonyságának vizsgálata Candida parapsilosis biofilmek ellen
Összefoglaló: 

Kísérleteinkben egy tradicionális antifungális szer a micafungin (MICA) és a farnesol (FAR) in vitro biofilm ellenes aktivitását vizsgáltuk, öt biofilmképző Candida parapsilosis klinikai izolátum ellen. A FAR, egy a Candida fajok által termelt quorum-sensing molekula, amely blokkolja az élesztő-hifa átalakulást, így a biofilm képződést.
A gyógyszerkölcsönhatások vizsgálata a metabolikus aktivitás mérésén alapuló (XTT-assay) mikrodilúciós „checkerboard” módszerrel történt. A kölcsönhatások természetének megállapítására a gátló koncentrációhányad indexet alkalmaztuk (FICI): FICI=FICx+FICy, ahol FICx= az X szer MIC értéke a mátrixhígításban / X szer MIC értéke önmagában. A FICy= az Y szer MIC értéke a mátrixhígításban / Y szer MIC értéke önmagában. Szinergizmusnak tekintjük a kombinációt, ha FICI≤0.5; indifferens a hatás, ha 0.5<FICI≤ 4; míg antagonizmusról akkor beszélünk, ha FICI>4. MIC értéknek azt a koncentrációt tekintettük, ahol legalább 50%-os metabolikus aktivitás csökkenés volt megfigyelhető a kontrollhoz képest. Az XTT reakciók mérése spektrofotometriásán történt (492 nm). A kapott eredményeket idő-ölés kísérletekkel is megerősítettük. Három MICA koncentráció (4, 8, 16 mg/L) biofilm elleni aktivitását vizsgáltuk önmagában, illetve 75 μM FAR jelenlétében. A biofilmek metabolikus aktivitását 0h, 3h, 6h, 9h, 12h és 24h elteltével határoztuk meg. A metabolikus aktivitás változásait Dunett teszttel kiegészített egyszempontos varianciaanalízis segítségével hasonlítottuk össze a kontroll biofilmekkel.
A biofilmek esetében a MICA iránti medián MIC értékek 16-512 mg/L között változtak. FAR-lal kombinálva ezek az értékek 4-8 mg/L-re csökkentek. A MICA és a FAR kombinációja esetén, az összes vizsgált klinikai izolátumnál szinergista kölcsönhatás volt megfigyelhető (FICI: 0.093-0.5). Az idő-ölés kísérletek értékelésekor a kombinációkban 3 és 12 óra között szignifikáns gátlást tapasztaltunk (P<0.001), ami 24 óra elteltével már nem volt jellemző (P>0.05).
A MICA a FAR-lal kombinálva szinergizmust mutatott a C. parapsilosis klinikai izolátumok biofilmjei ellen. Eredményeink alapján a FAR egy potenciális adjuváns lehet a C. parapsilosis fertőzések kezelése esetén.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Renátó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program