A polycystás ovarium szindrómás (PCOS) betegek jellemző fenotípusai a Nőgyógyászati Klinika beteganyagában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Papp Éva Katinka
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Báthori Ágnes

Előadás adatai

Előadás címe: 
A polycystás ovarium szindrómás (PCOS) betegek jellemző fenotípusai a Nőgyógyászati Klinika beteganyagában
Összefoglaló: 

A polycystás ovarium szindróma (PCOS) a nők leggyakoribb endokrin betegsége, széles spektrumú klinikai tünetekkel és endokrin, metabolikus laboreltérésekkel rendelkező, multifaktoriális etiológiájú kórkép. A diagnózis alapja a Rotterdami Konszenzus (2003): anovuláció (A), klinikai vagy laboratóriumi hiperandrogenizmus (HA), ováriumok polycystás ultrahang képe (PCO), melyekből kettőnek kell teljesülnie. Négy fenotípusa van: A: HA+A+PCO, B: HA+A, C: HA+PCO, D: A+PCO.

Célkitűzés: A PCOS rotterdami fenotípusok klinikai és laboratóriumi értékeinek összehasonlító elemzése.

Módszerek: A DEKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endokrinológiai Szakrendelésén kezelt PCOS-es betegek (N=100) adatainak retrospektív feldolgozása.

Eredmények: A 100 beteg fenotípus szerinti megoszlása: A: N=53 (átlagéletkor: 25,7±5), B: N=24 (24,8±8), C: N=6 (23,7±3,7), D: N=17 (27,2±6,5.). Menarche korban nem volt különbség, reguláris ciklusok csak a C típusban voltak. Hiperandrogén tünetek az A típus 94%-ában, B 79%-ában, C 50%-ában jelentkeztek, a D típusban nem. A BMI mindenütt emelkedett (átlag 29), leginkább az A és D típusban. FSH érték normális volt, de az LH normogonadotróp tartományban kifejezetten emelkedett az A és D típusban, ahogy az LH/FSH arány is (1,86 ill. 1,72). Legmagasabb ovariális androgén (T, And) hormon szintet az A típus, adrenálist (DHEAS, 17OHP) az A és C típus mutat, a B típusban mérsékelten a T, D-ben egyik sem emelkedett. Az SHBG szint mindenütt alacsony, főleg a B típusban. IR a D típusban a leggyakoribb (47%), legritkább a C-ben (17%).

Következtetés: Ha a rotterdami feltételek mind teljesülnek kialakul a PCOS A típusa. Ha az UH PCO kép nincs jelen (B), akkor a hirsutizmushoz ovariális androgén emelkedés és alacsony SHBG társul, de IR nem jellemző, mely ovariális eredetű HA-ra utal. Ha ovulációk vannak UH PCO kép ellenére (C), a relatíve alacsonyabb BMI és IR arány, magas DHEAS, 17OHP szintek felvetik az adrenális cortex kóroki szerepét. HA nélküli PCOS-ben (D) magas a BMI és gyakori az IR, ez az elhízás etiológiáján alapuló fenotípus. Ha több tényező együttesen jelentkezik (elhízás, IR, alacsony SHBG, adrenális androgén túltermelés) kialakul a PCOS súlyos „A” formája.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Jakab Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program