Psoriasisos betegek jellemzőinek és tájékozottságának felmérése hazai és olasz psoriasis centrumban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Horváth Adrienn

Előadás adatai

Előadás címe: 
Psoriasisos betegek jellemzőinek és tájékozottságának felmérése hazai és olasz psoriasis centrumban
Összefoglaló: 

Háttér: A pikkelysömör immunmediált, máig sem minden részletében tisztázott etiopatogenezisű bőrbetegség, melynek lefolyására és súlyosságára számos életmódbeli tényező, és környezeti faktor hatással lehet.
Célkitűzés: Munkánk során célul tűztük ki, egy magyar és egy olasz psoriasis centrum betegeinek összehasonlítását a psoriasis általános jellemzői, társbetegségei és az alkalmazott terápiák tekintetében. Mindemellett a betegek tájékozottságát igyekeztünk felmérni életmódjuk és tüneteik kapcsolatáról.
Betegek és módszer: A felmérést a DE ÁOK Bőrgyógyászati Klinika Psoriasis Centrum és a Veronai Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Psoriasis Centrum pikkelysömörös betegei között végeztük általunk szerkesztett kérdőív segítségével. 162 magyar és 102 olasz beteg adatait használtuk fel. Az elemzést Khi négyzet (χ2) próba és Fisher-féle egzakt próba segítségével végeztük.
Eredmények: Eredményeink azt mutatták, hogy az átlagos testtömeg index (BMI) szignifikánsan emelkedett volt a magyar betegcsoportban (p<0,001). Az iskolai végzettség szignifikánsan magasabb volt az olasz betegeknél. A korábbi és jelenlegi terápiát az olasz és magyar betegek között összehasonlítva szignifikáns különbséget találtunk a fototerápia, cyclosporin A, és acitretin alkalmazási gyakorisága tekintetében (p<0,001). A betegek életvitelét és tájékozottságát vizsgálva szintén találtunk szignifikáns különbséget a két csoport között, azonban egyik csoport tájékozottsága sem volt kielégítő.
Következtetések: A kapott eredményeink rávilágítanak a két centrumban folyó terápiák különbségeire, a betegek életmódbeli eltérésére, valamint arra, hogy a betegek tájékozottsága egyik országban sem kielégítő. Kiemelnénk a beteg edukáció fontosságát, mivel a lehető legjobb, és a beteg számára is elfogadható eredményt csak megfelelő tájékoztatással, és aktív orvos beteg kommunikációval érhetünk el.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szegedi Andrea
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pogácsás Lilla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program