A XIII-as faktor hatása a simaizomsejtek proliferációjára és migrációjára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fáber Zsuzsanna

Előadás adatai

Előadás címe: 
A XIII-as faktor hatása a simaizomsejtek proliferációjára és migrációjára
Összefoglaló: 

Bevezetés: A XIII-as faktor egy protranszglutamináz, melynek fő funkciója az alvadás utolsó fázisában a fibrinháló stabilizálása és az antifibrinolitikus fehérjék fibrinhez kötése. A véralvadásban betöltött szerepe mellett a sebgyógyulásban, angiogenezisben és a terhesség fenntartásában is fontos szerepet játszik. A sejtekben (trombociták, monociták, makrofágok, dendrociták, osteoblastok, kondrociták) FXIII-A2 dimer formában, a plazmában heterotetramer komplex (FXIII-A2B2) formában van jelen. Korábbi közleményekben leírták, hogy a fibrin gél mátrix FXIII általi keresztkötése elősegíti a vaszkuláris simaizomsejtek migrációját és a fibroblasztok proliferációját, mely fontos tényezője a sebgyógyulásnak.
Célkitűzés: Jelen munkánk során azt kívántuk vizsgálni, hogy a simaizomsejtek tartalmaznak-e FXIII-at, ill. hogy a sejtekhez kívülről adott FXIII milyen hatással van a simaizomsejtek proliferációjára és migrációjára.
Anyagok és módszerek: Humán aortából származó, in vitro tenyésztett simaizomsejtek FXIII-A expresszióját vizsgáltuk ELISA módszerrel és Western blot technikával. A sejtproliferációs vizsgálatokat EZ4U és CCK-8 sejtproliferációs kitekkel végeztük. A FXIII-A sejtmigrációra való hatását Juli Stage Real Time Cell History Recorder Microscope és CytoSelect 24-Well Wound Healing Assay segítségével vizsgáltuk.
Eredmények: A simaizomsejtek lizátumában sem ELISA, sem Western blotting technikával nem volt kimutatható a FXIII-A alegység jelenléte. Aktivált FXIII-A2 jelenléte a tápfolyadékban koncentráció függő módon fokozta a sejtek proliferációját; 10 ug/ml aktivált FXIII-A2 (plazma koncentráció) hatására 29% ill. 22% emelkedést tapasztaltunk a kontrollhoz viszonyítva az EZ4U ill. CCK-8 tesztekben. A nem aktivált FXIII-A2-nak nem volt hatása. A sejtmigrációs kísérletek során az aktivált FXIII-A2 koncentráció függő módon csökkentette az üres területeken a 80% konfluencia eléréséhez szükséges időt, mely 10 ug/ml esetében 29% csökkenést jelentett a kontrollhoz viszonyítva.
Konklúzió: Az aktivált FXIII fokozza a simaizomsejtek proliferációját és migrációját, mely egyaránt szerepet játszhat a sebgyógyulásban és angiogenezisben.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Katona Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Bogáti Réka
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program