Alifás alkoholok hatása granulociták migrációjára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (az egészségtudományokban)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bujdosó Orsolya
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baranyi Gergő
3. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erdei Dóra Szibill

Előadás adatai

Előadás címe: 
Alifás alkoholok hatása granulociták migrációjára
Összefoglaló: 

A Magyarországon fogyasztott szeszesitalok jelentős része házi főzésű pálinka, melyek fogyasztása során az etanol mellett egyéb alifás alkoholok is a szervezetbe juthatnak. Fokozott expozíció esetén ezek az etanol mellett szerepet játszhatnak a krónikus májbetegségek és a májzsugor kialakulásában. Korábbi kutatások szerint tartós alkoholfogyasztás esetén károsodik a vékonybél epitéliuma, ennek következtében a béllumenben lévő bakteriális eredetű peptidek, N-formil-metionil-leucil-fenilalanin (FMLP) és lipopoliszacharidok (LPS) a portális keringésen keresztül a májba juthatnak. Ezek molekulák kemotaktikus ágensként fokozhatják a polimorfonukleáris leukociták (PMNL-k) szöveti infiltrációját, majd aktivációját idézhetik elő. Az aktivált granulociták által termelt reaktív oxigén intermedierek hatására károsodhatnak a máj sejtjei, gyulladásos citokinek szabadulhatnak fel, ezáltal krónikus májgyulladás alakulhat ki. In vitro adatok szerint az etanol és a bakteriális peptidek együttesen növelik a PMNL-k migrációs képességét, így alkoholistáknál hozzájárulhatnak a granulociták fokozott szöveti infiltrációjához. A szervezetbe jutva az etanolon kívül az alifás alkoholok is befolyásolhatják a PMNL-k migrációját, ezért kutatásunk célja volt annak vizsgálata, hogyan hat az etanol, az alifás alkoholok keveréke külön-külön, valamint együttesen a sejtek migrációjára.
Vizsgálataink során egészséges donorok véréből PMNL-kat izoláltunk. A sejteket migrációs kamrákban FMLP jelenlétében inkubáltuk etanollal, alifás alkoholok elegyével, etanol és alifás alkoholok keverékével. A kamra membránján átjutott sejteket fixáltuk, majd magfestést követően fluoreszcens mikroszkóp segítségével meghatároztuk a migrált sejtek számát.
Eredményeink szerint az etanol, az alifás alkoholok keveréke, és ezek együttesen biológiailag releváns koncentrációkban fokozták a granulociták migrációját.
Feltételezhető, hogy alkoholistáknál a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok is hozzájárulhatnak a PMNL-k fokozott szöveti infiltrációjához, így az etanollal együttesen hatva nagyobb mértékű májkárosodást okozhatnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szűcs Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Megelőző Orvostani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pál László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Megelőző Orvostani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program