Alifás alkoholok hatása granulociták membrán fluiditására

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (az egészségtudományokban)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baranyi Gergő
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bujdosó Orsolya
3. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erdei Dóra Szibill

Előadás adatai

Előadás címe: 
Alifás alkoholok hatása granulociták membrán fluiditására
Összefoglaló: 

A közép- és kelet-európai országokban kitüntetett figyelmet érdemelnek a házi főzésű pálinkák, mivel az etanolon kívül metanolt, 1- és 2-propanolt, 1- és 2-butanolt, izo-butanolt, valamint izoamil-alkoholt is tartalmazhatnak. Számos tanulmány igazolta, hogy a krónikus alkoholisták immunrendszere súlyosan károsodhat, így ők fokozottan érzékenyek a különféle fertőző megbetegedésekre. Ennek hátterében részben a patogén mikroorganizmusok elleni védekezésben fontos szerepet játszó polimorfonukleáris leukociták (PMNL-k) funkcionális károsodása állhat. Korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy az etanol csökkenti a granulociták fagocitózisát, valamint beépülhet a sejtmembrán kettős lipid rétegébe, és ezáltal fokozhatja annak fluiditását. A megnövekedett membrán fluiditás hatására számos, többek között a fagocitózisban résztvevő receptorok működése is módosulhat. Mivel a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok az etanolhoz hasonló kémiai szerkezetűek, ezek szintén befolyásolhatják a sejtmembrán fluiditását. Ezért célul tűztük ki annak vizsgálatát, hogy milyen hatást gyakorolnak az alifás alkoholok a granulociták membrán fluiditására. Kísérleteink során a PMNL-kat egészséges donorok vénás véréből Ficoll sűrűség grádiensen történő centrifugálással izoláltuk. Ezt követően a sejteket különböző koncentrációkban metanollal, etanollal, és az alifás alkoholok keverékével inkubáltuk. A membrán fluiditás vizsgálatát fluoreszcencia anizotrópiás módszerrel végeztük. Ennek során a sejteket 1,6-difenil-1,3,5-hexatriénnel (DPH) jelöltük, majd a PMNL-k fluoreszcencia intenzitását spektrofluoriméterrel mértük. A metanol, az etanol, és az alifás alkoholok keveréke koncentrációtól függő módon csökkentették a granulociták membránjának anizotrópiáját. Mivel az anizotrópia értéke fordított összefüggésben áll a membrán fluiditással, eredményeink szerint a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok önmagukban és együttesen hatva növelték a granulociták membránjának fluiditását. Így befolyásolhatják a PMNL-k sejtfelszíni receptorainak működését, ezáltal alkoholfüggőségben szenvedőknél károsíthatják a granulocita funkciókat.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Árnyas Ervin Mihály
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Megelőző Orvostani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pál László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Megelőző Orvostani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program