A carbapenem felhasználás hatása a carbapenem rezisztens kórokozók előfordulására

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Hajnalka

Előadás adatai

Előadás címe: 
A carbapenem felhasználás hatása a carbapenem rezisztens kórokozók előfordulására
Összefoglaló: 

A karbapenem felhasználás és Gram negatív kórokozók karbapenem rezisztenciájának változása közötti összefüggéseket vizsgáltuk 2004-2015 között.
A karbapenem alkalmazás jellemzésére a definiált napi dózisok számát (DDD/100 ágynap), a rezisztencia jellemzésére a rezisztens törzsek okozta fertőzések incidencia sűrűségét használtuk 100 ápolási napra vonatkoztatva. A karbapenem rezisztenciát E. coli, Klebsiella spp., Acinetobacter baumannii és Pseudomonas aeruginosa esetében követtük nyomon. A kapott idősorokat exponenciális simítással, az antibiotikum fogyás és a rezisztencia kapcsolatát dinamikus regresszióval elemeztük.
A karbapenem fogyás 0,9 DDD/100 ágynapról (2004-2005) 2,9 DDD/100 ágynap fölé (2014-2015) nőtt, amiért elsősorban a meropenem alkalmazásának emelkedése felel. A statisztikai előrejelzés szerint a karbapenem, főképp a meropenem fogyasztás további fokozódása várható.
A multirezisztens A. baumannii okozta fertőzések incidencia sűrűségének éves átlaga 0,14-ről 7,9-re, az imipenem rezisztens P. aeruginosa esetén 2,4-ről 8,8-ra, míg meropenem rezisztens P. aeruginosa tekintetében 1,6-ról 5,7-re nőtt. Klebsiella spp. esetén a karbapenem rezisztencia 2011 óta minden évben eléri az átlagosan 0,1 incidencia sűrűség értéket, míg az E. coli esetén még ritka. A statisztikai előrejelzés az A. baumannii esetén a rezisztencia igen meredek, a P. aeruginosa esetén is gyors, míg a Klebsiella spp. esetén lassú emelkedését prognosztizálta.
A dinamikus regresszió alapján a karbapenem fogyasztás, az A. baumannii és a P. aeruginosa karbapenem rezisztenciája között szignifikáns összefüggés van. P. aeruginosa esetén a hatás kisebb késleltetéssel (0-3 hónap) jelentkezett, mint az A. baumannii esetében (3-6 hónap). A P. aeruginosa esetében az imipenem és a meropenem hasonló mértékben provokálta a rezisztenciát, míg az A. baumannii esetében a meropenem hatása erősebb volt. A Klebsiella spp. és az E. coli esetén statisztikailag szignifikáns összefüggést nem tudtunk kimutatni.
Eredményeink alapján a karbapenem rezisztencia nagymértékben függhet a karbapenem fogyasztás növekedésétől, tehát a rezisztencia visszaszorításához aktív antibiotikum politikára lehet szükség.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kardos Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program