Csökkent protein C szintek elemzése; módszertani és genetikai megközelítés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Karácson Anna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Csökkent protein C szintek elemzése; módszertani és genetikai megközelítés
Összefoglaló: 

A trombofília a trombózisra való fokozott fogékonyság, hátterében öröklött és szerzett tényezők egyaránt állhatnak. Az egyik legfontosabb öröklött tényező a protein C (PC) deficiencia, mely lehet I-es típusú (kvantitatív) és II-es típusú (kvalitatív). A II-es típus esetén IIa és IIb altípusokat különböztethetünk meg, mely utóbbi a kromogén elven mérő funkcionális teszttel nem detektálható. A Leiden mutáció (FV p.Arg506Gln) jelenléte viszont az alvadási idő mérésen alapuló funkcionális teszttel interferál alámérést okozva.
Célunk volt tanszékünkre 2007-2015 között PC deficiencia molekuláris genetikai hátterének felderítése céljából érkezett nem rokon személyek (n=145) esetén a PC mutáció detektálási arány, a mutációs spektrum és az I-es/II-es típusok megoszlásának a meghatározása. Továbbá összehasonlítottuk a rutin laboratóriumi diagnosztikában használt alvadási és kromogén teszteket. Néhány betegnél (n=31) felmerült a PC gén nagy szakaszát érintő eltérés, esetükben multiplex ligáció függő próba amplifikáció (MLPA) analízist is végeztünk.
Összesen 122 beteg esetén volt indokolt a genetikai vizsgálat elvégzése a csökkent PC aktivitás miatt. Eredményeink alapján a vizsgált személyek ~35%-nál detektáltunk feltehetően patogén eltérést, melyek többsége (~55%) I típusú deficienciát eredményezett. A detektált mutációk ~36%-a II típusú deficienciát okoz, míg a fennmaradó 9% nem sorolható egyértelműen egyik csoportba sem. A háttérben álló mutációk heterogének, melyek ~56%-a az irodalomban még nem ismertetett új mutáció, továbbá ~8%-a nagy gén deléció. Összesen 86 betegnél álltak rendelkezésünkre alvadási és kromogén teszttel mért aktivitás értékek. Ez utóbbi esetben a mutáció detektálási ráta ~48% és a IIb altípus a betegek 25%-nál volt megfigyelhető.
Megállapítottuk, hogy hazánkban a PC deficiencia hátterében gyakori (alapító) mutáció nem mutatható ki és az esetek nagy részében I-es típusú deficiencia áll a betegség hátterében. Viszonylag ritkán, de esetenként nagy géneltérések is detektálhatóak. Amennyiben a rutin diagnosztika során csak kromogén alapú teszttel történne a PC aktivitás meghatározása, az esetek 25%-nál nem derült volna diagnosztizálásra a PC deficiencia.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bereczky Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Speker Marianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program