A nyílt és laparoszkópos cisztektómia összehasonlítása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Monyók Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
A nyílt és laparoszkópos cisztektómia összehasonlítása
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az izominvazív szervre lokalizált húgyhólyagtumorok kuratív kezelésének standard formája a radikális cisztektómia. A műtét nyílt és laparoszkópos módszerrel is elvégezhető. Az esetleges szövődmények lehetőségei mindkét műtéti technikával magasak. Vizsgálatomban ezen műtéti eljárásokat hasonlítottam össze.
Anyagok és módszerek: A DE KK Urológiai Klinikáján 2006-2015 között hólyagcarcinoma miatt végzett cisztektómiás betegek kórtörténetét és dokumentációját tekintettem át. Az általam elemzett időszakban 65 betegen végeztek radikális cisztektómiát, amelyből 55 nyílt és 10 laparoszkópos műtét volt. A vizeletdeviáció típusa 4 esetben ureterosigmoideostomia, 53 esetben ureteroileocutaneostomia, 3 esetben ortotóp hólyag volt, 5 esetben definitív percután nephrostoma behelyezése jelentette a megoldást. A műtéten átesett betegek átlagéletkora 61 év, a páciensek 75%-a férfi, 25%-a nő volt. A fő tünetnek a hematuria (96%-ban) bizonyult, amellyel orvoshoz fordultak. Az összehasonlítás során a műtétek pontos idejének (nyílt 7,38 óra, laparoszkópos 7,2 óra) átlagát, a műtét alatti vérvesztés mennyiségének (nyílt 838 ml, laparoszkópos 725 ml) átlagát, a korai (30 napon belüli) és késői (30 napon túli) posztoperatív szövődményeket vettem alapul. A betegek átlagos nyomonkövetési ideje 22 hónap volt.
Eredmények: Az anamnézisek alapján a betegek 44,6% a dohányos. A preoperatív szövettani diagnózis minden betegnél pT1-2, G2-3 carcinoma transitiocellulare. A postoperatív szövettani diagnózis 22 esetben pT1-2, G2-3 pN0, 23 esetben pT3-4, G2-3 pN0 és 18 esetben pT1-4, G2-3 pN1-3 carcinoma transitiocellulare volt, távoli metasztázist egyik betegnél sem volt kimutatható ebben az időszakban. Az operáción átesett betegek közül 3 betegnél lokális recidíva, 3 esetben máj, 5 esetben tüdő, 5 esetben csont áttét jelentkezett. Postoperatív irradiációs kezelésre 9, kemoterápiás kezelésre 10 páciens szorult, 3 beteg mindkét kezelést megkapta. A dokumentációk alapján a korai postoperatív mortalitás 3% volt.
Következtetés: A szervre lokalizált izominvazív húgyhólyagtumorok kezelése mind nyílt, mind a laparoszkópos cisztektómiák jól alkalmazhatóak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Flaskó Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program