Neoadjuváns BIP kemoterápia hatása a kiterjesztett műtéttel kezelt korai méhnyakrák gyógyulási eredményeire.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ditrói Balázs
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Flesch Gordon

Előadás adatai

Előadás címe: 
Neoadjuváns BIP kemoterápia hatása a kiterjesztett műtéttel kezelt korai méhnyakrák gyógyulási eredményeire.
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A méhnyakrák a második leggyakoribb női genitális rosszindulatú daganat Magyarországon. A szűrés segítségével a daganat precancerosus állapotban felismerhető és gyógyítható, de ennek ellenére hazánkban évente körülbelül 1500 új esetet diagnosztizálnak, és több mint 500 nő veszti életét. A daganat korai stádiumában (Ia1-2, Ib1-2, IIa) a műtét (Wertheim szerinti radikális méheltávolíás) jelenti az elsődleges terápiás lépcsőt, melyet a szükséges esetekben radio- kemoterápia egészít ki. Korai stádiumok esetén is írtak le kedvező eredményeket a neo- adjuváns kemoterápiával kapcsolatban, ugyanis a daganat megkisebbítésével a műtéti terhelés és az operatív szövődmények csökkenthetőek, illetve a radikalitás növelhető.
Célkitűzés:
A DE-KK Női Klinika beteganyagában annak vizsgálata, hogy a neo- adjuváns BIP kemoterápia javítja e a korai stádiumú radikális méheltávolításon átesett cervix carcinomás betegek túlélési esélyeit.
Betegek és módszer:
A DE-KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 2008.01.01 és 2013.12.31 között radikális méheltávolításon átesett (Ia1-2, Ib1-2, IIa) stádiumú méhnyakrákos betegek túlélését vizsgáltuk. Az adott időintervallumban 19 betegen végeztünk Wertheim műtétet neo- adjuváns BIP kemoterápiás kezelés után és 58 betegen neoadjuváns kezelés nélkül. A műtéten átesett betegek stádium megoszlása a következő volt: Ia: 15 fő, Ib 55 fő, IIa 7 fő. A betegekre vonatkozó adatokat a MEDSOL és a kórlap dokumentáció illetve az ambuláns leletek áttanulmányozásával nyertem. A remisszió időtartamának meghatározása a kolposzkópos képen, a bimanuális vizsgálaton illetve a CT vagy MR képalkotó vizsgálatok eredményein alapult.
Eredmények:
Vizsgálatunkban a fenti intervallumban 77 betegen végeztek Wertheim műtétet. A betegek egy részénél az utánkövetés csak részben volt értékelhető, 57 esetben volt az adatgyűjtés a vizsgált időszak végéig kivitelezhető. A progressziómentes túlélés tekintetében nem találtunk szignifikáns eltérést a neo- adjuváns BIP kezelésen átesett és a primeren műtéttel kezelt betegek között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Krasznai Zoárd
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Póka Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program