Védőoltások elfogadottsága édesanyák körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Egészségtudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mezei Zsuzsanna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Védőoltások elfogadottsága édesanyák körében
Összefoglaló: 

Háttér: A korábban rettegett fertőző betegségeket ma már csak hírből ismerjük, ezáltal napjainkban átértékelődött a védőoltások szerepe. A lakosság körében egyre nagyobb teret hódítanak a védőoltások szükségességének megkérdőjelezésével kapcsolatos elméletek terjedése.

A vizsgálat célja: A jelenleg forgalomban lévő védőoltásokkal kapcsolatos attitűd felmérése volt, internethasználó várandósok és édesanyák körében. A kutatás további célját képezte az oltáskivezetéssel kapcsolatos ismeretek vizsgálata.

Módszer: Kérdőíves felmérés az internethasználó várandósok és édesanyák körében.
A vizsgált témakörök: kötelező védőoltások elfogadottsága, ajánlott védőoltások népszerűsége, HPV elleni védőoltás preferálása és az oltáskivezetés fogalmának elterjedése. A vizsgálat mintáját 19 megyéből összesen 515 nő alkotta.
Egyváltozós elemzéseket végeztem a vizsgált paraméterek populációs értékének becslésére. Az elemzés során a SPSS statisztikai programcsomagot használtam a prevalencia becslések 95%-os megbízhatósági tartományának (MT) meghatározására.

Eredmények: Összesen 511 db értékelhetően kitöltött kérdőív érkezett vissza. A kitöltők nagy része a fővárosban él (35,8% MT: 32-40) és felsőfokú végzettséggel rendelkezik (72,5 % MT: 69-77). Családi állapotot figyelembe véve, a válaszadók 68,4 %-a (MT: 64-73) házasságban, 25,4 %-uk (MT: 22-30) élettársi kapcsolatban él. A kitöltő anyák gyerekeinek száma átlagosan 1,63 (MT:1,56-1,71) volt.
73 %-uk (MT: 69-73) egyetért azzal, hogy gyermekei egészségét a védőoltások beadatásával védheti meg. A kitöltők arra a kérdésre, hogy mennyire tartják biztonságosnak a jelenleg forgalomban lévő védőoltásokat, átlagosan 4-es értékelést adtak az 1-5-ig terjedő Likert-skálán, ugyanakkor ezen belül19,5 %- volt az aránya azoknak az anyáknak, akik 1-es illetve 2-es értékelést adtak erre a kérdésre. A válaszadók 11,54 %-a (MT:9-14) alkalmazott már oltáskivezető módszereket.

Következtetés: Az eredmények értelmezésekor a nem reprezentatív mintavételből eredő esetleges kiválasztási hibát figyelembe kell venni. Összességében elmondható, hogy a magyarországi anyák többsége pozitívan áll a jelenleg forgalomban lévő védőoltásokhoz, de már nyilvánvalóan jelen van az oltásellenesség, mint probléma.

1. témavezető adatai
Név: 
Gyulai Anikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
EK Egészségtudományi Intézet, Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program