Candida krusei okozta candidemiák a Debreceni Orvostudományi Egyetem klinikáin 1999-2015 közötti időszakban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes immunológia, mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gál Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Candida krusei okozta candidemiák a Debreceni Orvostudományi Egyetem klinikáin 1999-2015 közötti időszakban
Összefoglaló: 

A Candida krusei az ötödik leggyakoribb faj a véráram gombák okozta fertőzései esetén. Korábbi fluconazol terápia, neutropénia és hematológiai alapbetegségek prediszponáló faktorok C. krusei okozta invazív fertőzésekre, amelyeknek mortalitása 50-70%.
Célkitűzés: Felmértem a Debreceni Orvostudományi Egyetem klinikáin előforduló Candida krusei által okozott véráramfertőzések előfordulási gyakoriságát. Összefüggést kerestem az alapbetegségek, az alkalmazott terápia és a halálozás között.
Módszerek: A MedSolution betegnyilvántartó révén az anamnesztikus adatok, a laboratóriumi eredmények és a hemokultúra eredmények retrospektív elemzésével vizsgáltam az 1999 és 2015 között előfordult Candida krusei okozta véráramfertőzéseket.
Eredmények: A 21 betegből 10 beteg (48%) daganatos alapbetegségben szenvedett, akik közül 6 (29%) hematológiai malignitásban szenvedett. Négy beteg acut pancreatitisben, 2-2 beteg májcirrhozisban szenvedett, illetve gyomor-bél rendszeri műtéteken estek át. A betegek 52%-a részesült szteroid és/vagy egyéb immunszuppresszív terápiában. A candidemia idején 29%-uk (6/21) volt neutropéniás. 12 beteg (57%) profilaktikusan vagy célzott terápiaként fluconazolt kapott. A betegek 30 napos túlélésének elemzése során a legjobb túlélést amphotericin B kezelés során tapasztaltuk (5/6 beteg, 83%). Echinocandint 4 beteg (50%-os túlélés), vorikonazolt 2 beteg (50%-os túlélés) kapott. Két beteg nem kapott semmilyen terápiát, mert mire a tenyésztés pozitívvá vált, a beteg elhalálozott. Az adatbázis alapján két betegről nem sikerült információt nyernünk a terápiát illetően. A mortalitás 57% (12/21) volt 30 nap után.
Következtetés: A Candida krusei okozta véráramfertőzések esetén a daganatos illetve akut hasi megbetegedések voltak a fő rizikó faktorok. Legjobb túlélés amphotericin B kezelés esetén volt. A C. krusei okozta candidemia mindig súlyos alapbetegségben szenvedő, kritikus állapotban lévő beteget jelez.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Majoros László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program