Az egészségmagatartás és a társadalmi-gazdasági helyzet kapcsolatának vizsgálata fiatalok körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (gyermekegészségügy, édesanyák, fiatalok egészsége)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pénzes Gabriella

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az egészségmagatartás és a társadalmi-gazdasági helyzet kapcsolatának vizsgálata fiatalok körében
Összefoglaló: 

A felnőttkori egészségi állapotot nagymértékben befolyásolják a gyermekkori életmódbeli tényezők. Ezért nélkülözhetetlen fiatal korban elsajátítani az egészséges életmód rutinját. A gyermek egészségére már magzati korban közvetetten hat az anya életmódja, ám születése után közvetlenül az a közeg befolyásolja döntően fiatalkori és majd a felnőttkori egészségi állapotát és egészségmagatartását, ahol felnő. Tanulmányok bizonyítják, hogy a felnőttkori egészséget jelentősen befolyásolja az egyén gyermekkori családjának társadalmi-gazdasági helyzete.
Éppen ezért célunk volt a debreceni iskoláskorú gyermeklakosság egészségfelmérése keretei között megvizsgálni a fiatalok egészségmagatartása (táplálkozás, testmozgás) és családjuk társadalmi-gazdasági helyzete közötti kapcsolatot.
Vizsgálati populációnkat a debreceni középiskolák 9. és 11. évfolyamos tanulói adták (n=1276). A felmérés online kérdőív kitöltésével történt, melynek kérdései a 2014-es magyar Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) felmérés kérdésein alapultak. A család társadalmi-gazdasági (TG) helyzetét 2 féle indikátorral jellemeztük. Az egyik egy általunk összeállított szocioökonómiai státust (SES) mérő skála, a másik a HBSC-ből ismert „Családi jómódúsági skála” (CSJS) volt.
A válaszadók 47,4%-a iskolai tanítási napokon minden nap reggelizik, viszont 28,2%-uk sohasem. Gyümölcsöt napi rendszerességgel harmaduk sem fogyaszt, zöldséget még kevesebben. Iskolai tanórákon kívül csupán 15,4%-uk végez elég testmozgást hetente, közel 10%-uk soha, 51,7%-uk pedig keveset, vagy nagyon keveset mozog. A SES és a CSJS alapján is elmondható, hogy a magasabb TG osztályba tartozó gyerekek közül többen vannak, akik naponta többször is fogat mosnak, többen fogyasztanak naponta zöldséget illetve gyümölcsöt, többször végeznek hetente intenzív testmozgást, illetve jobban meg vannak elégedve életükkel.
Az eredmények azt tükrözik, hogy a jobb TG helyzetben lévő fiatalok egészségmagatartása kedvezőbb. Ezért azon túl, hogy az iskolákban szükség van az egészséges életmódra való oktatásra, a családok TG helyzetének javítására is hangsúlyt kell fektetni, a fiatalok egészségmagatartásának javításának érdekében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bíró Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Megelőző Orvostani Intézet, Egészségfejlesztési Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program