Az életkor szerepe a cochlearis implantáció által elérhető beszédfejlődés minőségében prelingualis siket gyermekek esetében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bacsó Viktória

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az életkor szerepe a cochlearis implantáció által elérhető beszédfejlődés minőségében prelingualis siket gyermekek esetében
Összefoglaló: 

A cochlearis implantáció (CI) a súlyos fokú kétoldali nagyothallás rehabilitációjára szolgál. A műtét, melyet kezdetben csak felnőtteken végeztek, napjainkban egyre fiatalabb prelingualis siket gyermekek számára biztosítja a beszédfejlesztés optimális lehetőségét.

Munkánk célja a beszédfejlődés 1 év alatt bekövetkező változásának mérése volt, annak megállapítására, hogy előny-e a minél koraibb életkor a CI-ban. A folyamat elemezhetőségének érdekében korábbi évek adatai is bevonásra kerültek.

A vizsgálatokba 11 veleszületett siket gyermek került bevonásra, akiknek életkora az implantációkor 1 és 3 év között változott. Hallóéletkoruk a felmérés idején 1-11 év volt. Integrált nevelésben 5 gyermek vesz részt. Az ép hallású kontrollcsoportba, az artikuláció pontosítása érdekében logopédiai foglalkozásra járó, 2-11 éves gyermek került, korcsoportonként 5-5. A beszédpercepció vizsgálata 14 színes állatkép közül a kérdezett állat képének kiválasztásával történt, a szájról olvasás kizárásával. A beszédexpressziós teljesítményt 10 kimondott szó (CVCV) hangonkénti helyességének értékelésével mértük, a helyesség százalékában.

Mind a 2 év alatt, mind a 2-3 éves korban implantáltak beszédpercepciós eredményei elérték a 100%-ot, de előbbiek 4, utóbbiak 5 év implantátumviselés után.
A beszédexpresszió jelentősebb különbséget mutatott. Míg a 2 éves kor alatt implantált gyermekek 4 év alatt érték el a 100%-ot, addig a 2-3 éves korban implantáltak 8 év használat után.
Az integrált környezetben nevelkedő cochlearis implantált gyermekek beszédértése és beszédexpressziója 4 év alatt érte el a 100%-ot, míg szegregált környezetben fejlődő kortársaik beszédértése 6-7 év, beszédexpressziója 8 év implantátum használat után érte el a kontrollcsoport eredményeit, akik percepciója 4 éves korra, expressziójuk pedig 6-7 éves korra érte el a 100%-ot.

Az implantációs életkor időpontja a legmeghatározóbb a gyermek nyelvi fejlődésének szempontjából. A szocio-kultúrális háttér, a szülői igényesség és a szurdopedagógiai tréning befolyásolja a beszédfejlődés tempójának mértékét és minőségét.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Sziklai István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Pongrácz Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program