Az új típusú orális, direkt X-es faktor gátló készítmények hatása a koaguláció szűrőtesztjeire és a lupus anticoagulans vizsgálatokra a DE KK Hemosztázis laboratóriumában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fazekas Fruzsina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az új típusú orális, direkt X-es faktor gátló készítmények hatása a koaguláció szűrőtesztjeire és a lupus anticoagulans vizsgálatokra a DE KK Hemosztázis laboratóriumában
Összefoglaló: 

Az antikoaguláns terápia stratégiája az elmúlt években megváltozott: megjelentek és elterjedtek az ún. DOAC (direkt hatású orális antikoagulánsok) gyógyszerek. Ezek szoros monitorozása nem szükséges, de az ún. “való élet” vizsgálatok alapján hatásuk mérése esetenként mégis lényeges. A DOAC gyógyszerek plazma szintjének meghatározására ma már többféle reagens áll rendelkezésre. A specifikus teszt mellett azonban tisztában kell lennünk azzal is, hogy a laboratóriumunkban rendelkezésre álló reagensek alkalmazásával az alvadás szűrőtesztjeire és egyéb diagnosztikus tesztekre e készítmények milyen befolyásoló hatással vannak.
Célkitűzésünk a rivaroxaban (Riva) és az apixaban (Apix) szintek alvadás szűrőtesztjeire és a lupus anticoagulans diagnosztikában használt tesztek eredményeire gyakorolt hatásának vizsgálata volt.
A Riva hatását n=101 klinikai plazma mintán és in vitro 0-232,6 ng/mL tartományban, az Apix hatását in vitro vizsgálatokban mértük 0-268,4 ng/mL tartományban. Meghatározásra került a protrombin idő (PI), az APTI, a trombin idő (TI), a fibrinogén, a lupus-szenzitív APTI (APTI-LA), a hígított tromboplasztin idő (dPT) és Russel vipera méreg idő szűrő és megerősítő teszt Siemens BCS XP automatán.
A TI és fibrinogén eredményeket egyik készítmény sem befolyásolta. A Riva növekvő koncentrációjával a PI és az APTI enyhe megnyúlást mutatott (1,26 és 1,47-szeres a legmagasabb koncentrációnál), míg Apix esetében a PI egyáltalán nem nyúlt meg, az APTI minimálisan nyúlt (1,17-szeres a legmagasabb koncentrációnál). Riva növekvő koncentrációi esetén a lupus anticoagulans diagnosztikában használt minden teszt eredménye szignifikánsan megnyúlt, míg Apix esetében a megnyúlások mértéke sokkal kisebb volt és az 50-szeres hígításban alkalmazott dPT értéke nem változott. A klinikai minták vizsgálatakor a PI lineárisan, bár minimálisan változott a növekvő Riva koncentrációk mellett, az APTI és a Riva gyenge korrelációt mutatott (R2=0,30), a TI nem változott.
A Riva és Apix esetében sem az APTI, sem a PI nem jelzi jól a gyógyszerhatás mértékét, a TI pedig elvileg sem alkalmas annak követésére. Lupus anticoagulans irányú vizsgálatokat e gyógyszerek szedése mellett nem javaslunk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bereczky Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program