Az egészségnevelés szerepe a gyermekkori elhízás prevenciójában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (gyermekegészségügy, édesanyák, fiatalok egészsége)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szilágyi Szabina
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sebő Evelin

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az egészségnevelés szerepe a gyermekkori elhízás prevenciójában
Összefoglaló: 

. Az elhízás előfordulási gyakorisága Magyarországon és nemzetközi szinten is egyaránt növekvő tendenciát mutat. A legfrissebb adatok szerint a túlsúly prevalenciája az 5 évnél fiatalabb gyerekek körében 1990 és 2014 között 4,8%-ról 6,1%-ra nőtt. Továbbá drasztikus emelkedés figyelhető meg a 12-17 éves elhízott serdülők arányánál. Ma Magyarországon a túlsúly és az elhízás az első számú népegészségügyi problémák közé tartozik, amelyek több mint 2,7 millió, illetve 1,5 millió embert érintenek.
Kutatásom célja az általános iskolás gyerekek egészségi állapotának felmérése, és az elhízás prevenciójában fontos szerepet játszó táplálkozási és sportolási szokásaik megismerése, illetve ezekkel a témákkal kapcsolatos ismeretük feltárása.
A vizsgálatban a Bárándi Általános Iskola 100 diákja vett részt, 40 fiú és 60 lány (átlag életkor: 10,5 év; szórás: 15,9426). Antropometriai adatok közül a testsúlyt és a testmagasságot elemeztük. Az adatbevitel az Epiinfo 3.5.4 program segítségével történt, az adatfeldolgozás pedig a Microsoft Excellel valósult meg.
A gyerekek egészségről alkotott képére voltunk kíváncsiak, amit egy tudásszint felmérő segítségével készítettünk el. Összesen 20 kérdést tettünk fel, válaszadás 100%-os volt. 20 kérdésből 15 kérdésre 80% fölötti volt a helyes válaszok száma, 2 kérdésre 50% alatti helyes válasz született. Minden tanuló tisztában volt azzal, hogy minden étkezés előtt kezet kell mosni. Megtudtuk továbbá hogy a gyerekek 31%-a nem elégedett a testsúlyával, ezek közül 7%-uk fogyaszt napi szinten édességet, és 9% iszik naponta kólát, 3% pedig mindkettőt fogyaszt.
Kutatásunk alapján elmondhatjuk, hogy a gyerekek tudásanyaga kielégítő, de ugyanakkor fejleszthető prevenciós tevékenységek segítségével. Javasolhatjuk a helyes táplálkozásról és egészséges életmódról különböző prezentáció tartását gyerekek számára, játékos programok szervezését az egészségmegőrzés érdekében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kolozsvári László Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program