Coronaria embólia okozta myocardialis infarctus diagnosztikai nehézségei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Óvári Péter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Coronaria embólia okozta myocardialis infarctus diagnosztikai nehézségei
Összefoglaló: 

Az acut myocardialis infarctus a szívizom ischaemia következtében létrejövő necrosisa, mely leggyakrabban plakkruptúra okozta coronaria elzáródás miatt alakul ki. Az esetek egy részében coronaria embólia okozza az elzáródást. A coronaria embolizáció ritka -valószínűleg aluldiagnosztizált- kórkép. A szakirodalomban nincs diagnosztikus kritériumrendszer és terápiás irányelv, mely segítene a differenciáldiagnózis és az individualizált kezelési stratégia felállításában.

Munkánk célja egy pontrendszer kialakítása volt, mellyel a coronaria embólia gyanús esetek embóliás eredetének valószínűsége megadható. A kidolgozott kritériumrendszer lehetővé teszi, hogy a coronaria embólia gyanús eseteket: 'biztos', 'valószínű', 'lehetséges', 'valószínűtlen' kategóriákba soroljuk. A besorolás segíti a terápiás döntéshozatalt.

A pontrendszer kialakításához a 2005-2015 közötti időszakban publikált, klinikailag coronaria embóliaként azonosított eseményeket dolgoztuk fel, illetve a DEKK- Kardiológiai Intézet 2013 és 2015 között AMI-val kezelt embóliagyanús eseteit vizsgáltuk. Saját 8 esetünkön és az irodalomban bemutatott 121 eseten validáltuk a pontrendszer használhatóságát és egyenként megadtuk az embóliás esemény valószínűségét.

A vizsgálati paraméterek közé tartozott a beteg életkora, neme, cardiovascularis rizikófaktorai, embóliaforrás megléte, korábbi coronarographia, az elzáródás lokalizációja, hypercoagulabilitás, aspirátum hystopathologia. Az embolizált anyag aspirációját követőn látott coronaria kép nagyban meghatározta, hogy egy esetet embóliás eredetűnek tartottunk-e. A iatrogen vagy PCI közben kialakult embóliás eseteket külön vizsgáltuk, a culprit ér distalis szakaszainak embolizációját nem tekintettük önálló coronaria embóliás entitásnak.

Eredményeink szerint a felállított diagnosztikus pontrendszer jól alkalmazható a klinikumban, nagyobb biztonságot nyújt az ellátó számára az etiológia tisztázására és a terápiás döntéshozatalban is segítségünkre lehet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balogh László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program