Az intraabdominális hasűri nyomásemelkedés élettani hatásai, valamint terápiájának vizsgálata állatkísérletes modellen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria, aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Macsi Flóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az intraabdominális hasűri nyomásemelkedés élettani hatásai, valamint terápiájának vizsgálata állatkísérletes modellen
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az abdominális kompartment szindróma (ACS) magas morbiditással és mortalitással jár, mely során a hasűri szervek perfúziója romlik, ami szöveti ischaemiához vezet. A konzervatív terápia sikertelensége esetén sebészeti beavatkozás szükséges, melynek egyik módszere a negatív nyomású sebkezelés (Negative Pressure Wound Therapy – NPWT), aminek a szervezetre kifejtett hatását sertés modellen végzett kísérletek segítségével vizsgáltuk. (Kísérleti engedélyszám:13/2014/DEMÁB)
A kísérlet célja az intraabdominális nyomásemelkedés valamint a sebészi kezelés kapcsán kialakult szöveti perfúzió zavar és ennek javulásának nyomon követése volt a szérum laktát szint változása kapcsán.
Módszer: Fiatal Hungahib sertéseknél (n=12) (18-20 kg) általános anesztéziában v. jugularis externa és a. femoralis kanülálásra került, a vérvételek innen történtek. A vérgáz paraméterek meghatározása GEM 3500 készüléken történt. A hasüregbe behelyezett silastic zsákba juttatott 37°C 0,9%-os sóoldat segítségével művi kompartment szindróma 30 Hgmm-es nyomással lett létrehozva. Ezt követően NPWT indult. A kísérlet végén az állatok túlaltatásra kerültek. Vérmintákat az ACS létesítése előtt, a 30 Hgmm-es nyomás létrehozása után 3 órával, és a vákuum terápia megkezdése után 2 órával vettünk. A vérgázok alapján a pH, szérum laktát, centrál vénás szaturáció, és pCO2 gap összehasonlítását végeztük a kísérlet fázisaiban. A statisztikához párosított két mintás T-próbát végeztünk.
Eredmény: Az abdominális kompartment szindróma létrehozása szignifikáns eltérést okozott a pH és laktát szint kiindulási értékéhez képest (p=0.002; p=0.001). Az intraabdominális nyomás megszüntetése után csaknem szignifikáns eltérést tapasztaltunk a pH és a laktát szintekben (p=0,059; p=0,733), valamint szignifikáns eltérést a pCO2 gap-ben (p=0,009).
Következtetés: Az ACS által okozott szöveti perfúzió zavart a magas laktát szint egyértelműen bizonyította. Az alkalmazott negatív nyomású sebkezelés során eredményes volt a szöveti perfúzió javításában, melyet a laktát szint csökkenése jelzett.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Berhés Marianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program