A középfüli váladék és az orrgarat baktériumflórája közötti összefüggés vizsgálata MALDI TOF tömegspektrometriás eszközzel krónikus savós középfülgyulladásban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szodorai Ildikó Judit

Előadás adatai

Előadás címe: 
A középfüli váladék és az orrgarat baktériumflórája közötti összefüggés vizsgálata MALDI TOF tömegspektrometriás eszközzel krónikus savós középfülgyulladásban
Összefoglaló: 

Bevezetés: A krónikus savós középfülgyulladás (otitis media with effusion – OME) kialakulásában a fülkürt hibás működése mellett számos faktor bír kiemelkedő fontossággal. A nemzetközi guideline elveti a pathogének szerepét. A középfüli folyadékgyülem baktériumflórája savós középfülgyulladás esetén bizonyítottan kiterjedt, különösen akkor, ha a non-pathogén flórát is figyelembe vesszük. A középfüli betegségek pathogenesisének alapelvei szerint ezen baktériumok a nasopharynxból eredhetnek.

Célkitűzés és módszerek: Tanulmányunk célja az volt, hogy kimutassuk a nasopharyngealis baktériumflóra különbözőségeit OME-ban szenvedő és nem szenvedő gyermekek esetén. Másodlagos célunk a nasopharynx és a középfüli folyadék flórája közötti összefüggés megállapítása volt.
Kutatásunk során a DE-KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán az In Vitro Diagnosztikai Tömb (IVDI) közreműködésével, meghatározott beválogatási kritériumok alapján prospektív módon vizsgáltuk 63 OME-s gyermek középfüli váladékát és adenoidjából vett mintáját MALDI-TOF-fal. Kontrollcsoportként 23 adenoid hypertrophiaban szenvedő gyermek epipharyngealis mintáját vizsgáltuk ugyanezen módon.

Eredmények: Elmondható, hogy nem találtunk szignifikáns különbséget a OME-ban szenvedő és nem szenvedő gyermekek nasopharyngealis flórája között, ám a M. Catarrhalis jelenléte a nasopharynxban egyértelműen együtt jár a középfüli folyadékgyülem felszaporodásának fokozott kockázatával. A középfüli váladék és az orrgarat baktériumflórája között korreláció nem volt kimutatható.

Következtetés: Az eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy a nasopharyngealis flóra nem határozza meg savós középfülgyulladás kialakulását. Ez a megfigyelés arra enged következtetni, hogy a gazdaszervezet válasza játsza a főszerepet a krónikus savós középfülgyulladás kialakulásában.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Papp Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program