In-stent restenosis kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ványai Beatrix

Előadás adatai

Előadás címe: 
In-stent restenosis kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A restenosis patofiziológiája intenzíven kutatott terület, kialakulásában számos tényezőt azonosították már, emellett sok faktor megítélése ellentmondásos.
Célkitűzés:
Célunk volt a 2010-2011 között a DE KK Kardiológia Klinikán koszorúér stent implantáción átesett betegek utánkövetése, a restenosis kialakulásának, ill. az azt meghatározó paramétereknek a vizsgálata.
Módszer:
Az adott időszakban 3504 stent implantáció történt. Ezek közül azon 910 esetet regisztráltuk, melyeknél 600 napon belül újfent invazív kardiológiai kivizsgálás történt bármely indikáció alapján. Rögzítettük az általános beteg paramétereket, anamnesztikus adatokat, rizikófaktorokat, labor értékeket, gyógyszeres terápiát, invazív procedúra körülményeit, implantált stent paramétereit, ill. utánkövetés során a restenosis fennállását.
Eredmények:
A vizsgált populációban a restenosis előfordulása 35,4%-os volt. Gyakoribb volt a kialakulása női nemben (32,8% vs. 39,8%, p=0,037), első stent implantációt követően (29,3% vs. 38,6%, p=0,005), bare metal stent beültetése után (12,8% vs. 41,5%, p<0,001) ill. postdilatáció esetén (33,4% vs. 41,5%, p=0,032). Laborparaméterek között a minőségi vérkép ill. a HDL értékek különböztek a két csoportban szignifikáns módon. A lézióba implantált stent átmérője (D), ill. hossza (L) független prediktornak adódott, ROC analízissel meghatároztuk a határértékeket a D és L vonatkozásában (D<2,88 mm, L>23,5 mm). Újraértékeltük a korábban vizsgált paramétereket az így meghatározott magasabb restenosis rizikó esetén. Ebben a csoportban 173 beteg adatait vizsgáltuk. Ezen intervenciók esetén a trimetazidine használata (p= 0,01), ill. a 70/perc alatti szívfrekvencia előfordulása (p= 0,012) alacsonyabb volt a restenosisos csoportban.
Konklúzió:
Az általunk vizsgált betegpopulációban stent implantáció esetén restenosis vonatkozásában legfontosabb paraméter a stent átmérője, hossza és típusa. Adataink alapján a restenosis rizikó csökkentése érdekében a frekvencia szorosabb kontrollja, a terápia kiegészítése megfontolandó lehet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Gábor Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program