A szemfenéki thrombosis következtében kialakuló macula oedema bevacizumab kezelésével szerzett tapasztalataink

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szabó Vivien

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szemfenéki thrombosis következtében kialakuló macula oedema bevacizumab kezelésével szerzett tapasztalataink
Összefoglaló: 

BEVEZETÉS: A világon az egyik leggyakoribb látásromláshoz vezető vascularis betegség közé tartozik a szemfenéki thrombosis. A szemfenéki thrombosisok lehetnek törzs (CRVO) és ág thrombosisok (BRVO). A keringésromlás következtében kisebb-nagyobb mértékben macula oedema alakulhat ki, melynek létrejöttében fontos szerepet játszik a lokális VEGF felszabadulás. Ezáltal hatásos lehet a BRVO/CRVO következtében kialakuló macula oedema kezelésére az intravitreálisan alkalmazott anti-VEGF kezelés.

BETEGEK ÉS MÓDSZEREK: A DE KK Szemklinikán 2014 májusától eddig 23 beteg 27 szemén végeztünk intravitreális anti-VEGF (bevacizumab) kezelést. Betegeink havi egy alkalommal három hónapon keresztül 2,5 mg bevacizumab injekciót kaptak intravitreálisan telítő dózisként, majd a kontrollok során szükség szerint. Minden betegen, a vizitek alkalmával visus, réslámpa, IOP mérés és fundus vizsgálatot végeztünk. Emellett OCT segítségével megmértük a macula centrális vastagságát (CRT) is, valamint rendszeresen dokumentáltuk a betegség kialakulása és a betegség között eltelt időt (hó), illetve az alkalmazott injekciók számát. Adatainkat Wilcoxon teszt illetve Spearman’s korreláció statisztikai próba segítségével is elemeztük. Eredményeinket p≤ 0.05 alatt tekintettük szignifikánsnak.

EREDMÉNYEK: Betegeink átlagéletkora 55,34 ±12,15 év volt. A betegség kialakulása és az első kezelés között eltelt idő átlagosan 6,5± 8,2 hónap volt. A kezdeti és a záró visus javulás mértéke között Wilcoxon teszt segítségével szignifikáns eltérést találtunk (p= 0,0002). Az OCT - CRT értékek nagymértékben csökkentek a kiindulási adatokhoz képest. Az eltérés erősen szignifikánsnak bizonyult (p=0.0001).

ÖSSZEFOGLALÁS: Az anti-VEGF kezelés CRVO és BRVO következtében kialakuló macula oedema kezelésére hatásosnak bizonyult. A visus javulás mértéke függ a betegség kialakulása és a kezelés között eltelt időtől, valamint a perimacularis capilláris rendszer érintettségétől is. Befolyásolhatja a beteg egyéb súlyos kísérőbetegsége, rizikófaktorai. A kezelés hazánkban egyedi méltányossági alapon történő (OGYI) indikáción túli gyógyszerigénylés során engedélyeztethető és a betegek számára elérhető.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy Valéria
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szemészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program