Mennyire fáj egy gyermeknek? - Fájdalom mérése gyermekkorban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Petrilla Petra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Mennyire fáj egy gyermeknek? - Fájdalom mérése gyermekkorban
Összefoglaló: 

Az egészségügyi ellátás során gyakran találkozunk fájdalommal. Egy szubjektív élmény, mivel minden embernek önálló, egyedi fájdalomérzete van. Multifaktoriális jelenség, fizikai, pszichés és szociális összetevőkből áll, ezért mérése igen nehéz és komplex feladat.
Célunk a DEKK Gyermekgyógyászati Klinikán a 3-18 éves gyermekekben a fájdalommérési skálák készségének vizsgálata és rendszerezése volt. Az akut fájdalomérzet a beteg elmondása alapján került felmérésre. Vizsgálatunkban 33 gyermek vett részt, előzetes szülői beleegyezést követően. Légzőszervi, hasi, neurológiai, bőrgyógyászati kórképeket figyeltünk meg. Korcsoportok megoszlása 3-7 évesekre (n=11), 8-13 évesekre (n=11) és 14-18 évesekre (n=11) oszlott. Minden résztvevő 5 különböző skála (vizuális analóg skála, színes analóg skála, Oucher skála, Wong-Baker skála, módosított McGill kérdőív) és 2 szempont („Melyiket használnák máskor is?, Melyikkel tudták leginkább kifejezni érzéseiket?”) alapján véleményezte fájdalmát.
A legfiatalabb korcsoport érdeklődését a Wong-Baker, valamint a vizuális analóg skála keltette fel leginkább és legjobban a színes analóg és a Wong-Baker skálával tudták kifejezni magukat. Ebben a csoportban volt a legnehezebb a figyelem felkeltése és a módosított McGill kérdőív kitöltése nem volt kivitelezhető egy résztvevőnél sem. A vizsgálat során azokkal a gyermekekkel, akikkel szüleik a kórházban tartózkodtak, könnyebb volt a tesztek kivitelezése.
A 2. korcsoport véleménye alapján legszívesebben a színes analóg skálát használnák, viszont fájdalmuk kifejezésére az Oucher skálát tudták legjobban alkalmazni.
A legidősebb korcsoportban a McGill skála került kiválasztásra mindkét kérdés során.
Általánosságban elmondható, hogy az Oucher skálát alacsonyabb pontszámmal értékelték mindhárom csoportban ugyanazon fájdalomnál.
Összegzésül elmondható, hogy a vizsgálatunk eredményei korrelálnak az American Medical Association ajánlásával, mely 3-4 éves kortól javasolja az alább felsorolt tesztek alkalmazását. A korcsoportokra való lebontás segíthet az egészségügyben dolgozók számára a fájdalom pontos azonosításában, az eredményes terápia kialakításában, illetve követésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szikszay Edit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program