Tartsunk-e a cytomegalovírustól - retrospektív analízis 55 immunkompetens beteg akut fertőzése kapcsán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Zsolt

Előadás adatai

Előadás címe: 
Tartsunk-e a cytomegalovírustól - retrospektív analízis 55 immunkompetens beteg akut fertőzése kapcsán
Összefoglaló: 

.Bevezetés
A herpeszvírus családba tartozó cytomegalovírus (CMV) fertőzés gyakori az átlagpopulációban, egészségesekben általában tünetmentes, illetve mononucleosis szindrómát okozhat. Immunkompetensekben a súlyos lefolyású CMV fertőzés ritka. Kutatásunk célja az volt, hogy elemezzük a Kenézy Gyula Kórház Infektológiai Osztályán 2011.01.01-2015.12.31. között kezelt, szerológiailag igazolt akut CMV fertőzésben szenvedő betegek kórlefolyását.

Anyag és módszer
Retrospektív vizsgálattal 55 immunkompetens (IK) és 5 másodlagosan immunszupprimált (NIK) beteg CMV fertőzését értékeltük a kórház Meditcom számítógépes adatbázisa segítségével. Elemeztük a betegek nemi-, életkori megoszlását, klinikai tüneteit, laborértékeit, a súlyos szövődményeket és a gyógyulási napok számát.

Eredmények
Az 55 IK beteg (24 nő, 31 férfi) átlagéletkora 32,1 év, a NIK betegeké 39 év volt (p= 0,3989). A leggyakoribb panasz az IK csoportban torokfájdalom (29%), fejfájás, köhögés (27%-24%) és hasi fájdalom (15%) volt; a NIK betegeknél a hasi fájdalom (60%, p=0,0386) dominált. Az IK betegcsoportban legmagasabb arányban magas láz (83%) fordult elő, szemben a NIK csoporttal (40%, p=0,049). A laborparaméterek közül mindkét betegcsoportban csaknem azonos arányban észleltünk kóros májfunkciót (IK: 84%, NIK: 80%); thrombocytopenia és anaemia (13,3%, 12%) csak az IK csoportban volt. Irodalmi ritkaságnak számító súlyos szövődmény (pneumonia, colitis, központi idegrendszeri fertőzés) beteganyagunkban nem volt. A gyógyulási napok száma a két betegcsoportban szignifikánsan nem különbözött (IK: 43,9 nap, NIK: 62,4 nap, p=0.2133). A leghosszabb gyógyulás az IK csoportban 351 nap volt, mely hátterében egy friss CMV fertőzés után kialakuló autoimmun hepatitis igazolódott.

Következtetés
Beteganyagunkban súlyos szövődménnyel járó CMV fertőzés nem volt. Ebben a betegcsoportban egy esetben fordult elő irodalmi ritkaságnak számító autoimmun hepatitis. Immunhiányosokra a láz hiánya, a normál haematológiai paraméterek és az elhúzódó gyógyulás volt jellemző. Lassú regresszió, perzisztáló májfunkciós értékek esetén immunkompetens betegben gondolni kell CMV-indukált autoimmun hepatitis kialakulására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Rákóczi Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, Klinikai Farmakológiai, Infektológiai és Allergológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program