Lipofil oldallánccal módosìtott teikoplanin-származékok előállítása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kelemen Viktor

Előadás adatai

Előadás címe: 
Lipofil oldallánccal módosìtott teikoplanin-származékok előállítása
Összefoglaló: 

Kutatásunk tárgya egy glikopeptid antibiotikum, a teikoplanin szintetikus módosítása, és a hatás-szerkezet összefüggés vizsgálata rezisztens baktériumtörzsekkel szemben. A teikoplanin mind a mai napig alkalmas súlyos, egyéb antibiotikumokra rezisztens Gram-pozitív patogének (pl. MRSA) által okozott fertőzések kezelésére, habár a rezisztencia itt is kezd kialakulni. Ennek ellensúlyozására olyan félszintetikus teikoplanin-származékok előállítására van szükség, melyek megkerülhetik az említett kórokozók védelmi mechanizmusait, és elpusztíthatják azokat.
Célkitűzésünk a teikoplanin-pszeudoaglikon primer amino-csoportjának és az abból képzett azidnak lipofil oldalláncokkal való módosítása alkil, illetve bisz-alkiltio-maleimid származékokkal. Szisztematikusan tervezett vegyületcsalád újabb tagjait, nevezetesen egy n-hexil-származékot, valamint bisz-n-butiltio- és bisz-n-hexiltio-maleimid származékokat állítottunk elő, különböző hosszúságú hídmolekulákat beépítve.
Feltételezzük, hogy a hidrofób molekularészletek fokozzák a teikoplanin antibakteriális hatását, ugyanis a hatóanyag támadáspontja a baktérium sejtfala, ahol a peptidoglikán monomerek transzglikozilációját gátolja, ezáltal akadályozza a sejtfal kialakulását, és a baktérium lízisét okozza. A lipofil oldallánc mintegy horgonyként rögzíti az antibiotikumot, mely így hosszabb időn keresztül képes kifejteni hatását, valamint koncentrációja is jelentősen megnő az adott helyen.
Az előállított célvegyületek in vitro vizsgálatokra kerülnek rezisztens baktériumtörzsek ellen, természetesen a citotoxicitás meghatározásával. Mivel a Tanszéken korábban előállított teikoplanin származékok némelyike rendelkezik antivirális hatással is, ezért az új származékok antivirális tulajdonságait is megvizsgáljuk Influenza és Herpes simplex vírusok ellen.
A szisztematikus tervezés révén válaszokat kaphatunk a hatásmechanizmusra, összefüggéseket vonhatunk le a hatás és szerkezet között, és hosszú távon a rezisztencia kialakulását is vizsgálhatjuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Borbás Anikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszerészi Kémia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program