A Fontan keringés mortalitását és morbiditását meghatározó tényezők vizsgálata a magyarországi beteganyag alapján

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baranyi Petra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Fontan keringés mortalitását és morbiditását meghatározó tényezők vizsgálata a magyarországi beteganyag alapján
Összefoglaló: 

Az univentrikuláris szív (UVSZ) többlépcsős palliatív műtétje (Fontan) során első lépésként a v. cava sup.-t (Glenn), második lépésben a v. cava inf.-t is (TCPC) az a. pulmonalishoz kapcsolják. A műtét révén a kis és nagy vérkör elkülönül, a szisztémás O2 szaturáció normalizálódik. Kevés nagy esetszámú klinikai vizsgálat áll rendelkezésre, ez magyarázza a terápiás megközelítésben észlelhető heterogenitást.

Célkitűzés
TCPC műtéttel kapcsolatos morbiditási és mortalitási adatok és az ezt meghatározó prediktív tényezők vizsgálata a hazai beteganyag alapján.

Módszer
Az Országos Kardiológia Intézetben 1992-2015 között TCPC műtéten átesett betegek dokumentációjának retrospektív elemzése. Adatokat gyűjtöttünk a Glenn/TCPC műtét időpontjáról, a mortalitásról és morbiditásról, mint a keringési elégtelenség, ritmuszavar, trombózis, fehérjevesztő enteropátia. A kezelésben bevezetett változtatások miatt a beteganyagot két csoportra bontottuk 2003 előtt és után végzett TCPC alapján. Statisztikai feldolgozás: kétmintás T próba, Fisher teszt.

Eredmény
A vizsgált időszakban végzett 141 műtét mortalitása 4,9% és nem változott 2003 után (4,6%vs.5,1%). 2003 előtt a Glenn műtét (2,8±2,2 év vs. 1,4±0,9; p=0,01) és a TCPC idején (6,5±5,7 év vs. 4,7±0,92; p<0,05) is magasabb volt az életkor mint az ezt követő időszakban. Fenesztráció az esetek 40,4%-ban történt, és ennek gyakorisága lényegesen nem változott (44,2%vs.38,8%). Fenesztráció esetén a trombus képződés kissé gyakoribb (8,8%vs.2,4%, p=0,08), de a többi vizsgált szövődmény előfordulását nem befolyásolta. Antikoagulálás céljára kizárólag Aspirint ritkábban használnak 2003 után (27,9%vs.16,2%), a kizárólagos Syncumar alkalmazás különösen fenesztrált Fontan esetében került előtérbe (10,5%vs.34,4%). A keringési elégtelenség jobb kamra típusú UVSZ esetén gyakoribb, mint bal esetén (35,5%vs.15,5%).

Következtetés
Magyarországon 2003 után Glenn és TCPC műtétet is fiatalabb életkorban végeznek, azonban ez nem befolyásolja a mortalitást és főbb morbiditásokat. A fenesztráció kissé megemeli a trombus képződés gyakoriságát, azonban az egyéb morbiditást nem befolyásolja. A keringési elégtelenség legfőbb prediktora a kamra anatómiai típusa.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Ablonczy László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermek Szívközpont

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program