D vitamin hiány okozta magatartászavar vizsgálata egerekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szabó Gábor

Előadás adatai

Előadás címe: 
D vitamin hiány okozta magatartászavar vizsgálata egerekben
Összefoglaló: 

Korábbi tanulmányok izolált D-vitamin hiányban (DVH) nem találtak változást a C57BL/6 egerek viselkedésében a kontroll csoporthoz képest. Ugyanebben az egértörzsben azonban jelentős változást tapasztaltunk vizsgálatainkban Obes-DVH egerekben, ill. DVH és Obes kontrolljaiknál is. Már a D-vitamin depléció 4. hetében az egerek látványosan zavartabbá, nyugtalanabbá és agresszívebbé váltak.
A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsük, az obesitas hogyan befolyásolja a DVH okozta viselkedés változásokat. 5 csoportot alakítottunk ki: Abszolút kontroll (10), Obes (10), DVH (10), Obes-DVH (6), Sötét kontroll (6). Az obes állapotot zsírdús táppal értük el. A DVH csoportokat és a Sötét kontroll csoportot 24 órás sötétségben tartottuk; míg az előbbiek D-vitaminmentes tápot kaptak, addig az utóbbi D-vitaminban dúsat.
A viselkedésvizsgáló eszközök közül az ún. Elevated Plus Maze (EPM) módszert választottuk. Ez a szorongással kapcsolatos viselkedés felmérésére alkalmas eszköz. Az apparátuson belül az egérnek folyamatosan választania kell egy veszélyes (Nyílt szár) és egy biztonságos (Zárt szár) terület közül. Az egér mozgását figyeltük, melyről videofelvétel készült. Egy állat vizsgálata 5 perc volt, a felvételeket manuálisan értékeltük. Mért paraméterek: „Nyílt/Zárt száron eltöltött idő”, „Nyílt/Zárt szárba való belépések száma”, „Összes belépés szám” és egy származtatott paraméter, az ún. „Nyílt szár elkerülési Index”.
Eredményeink alapján a DVH szignifikánsan csökkentette az egerek veszélyérzetét és túlmozgásos állapothoz vezetett, melyet a zsírdús táplálék okozta obesitas tovább fokozott. Azt tapasztaltuk, hogy a DVH és az obes állatok agresszíven és zavartan viselkedtek. A klinikumban a tünetek ilyen kombinációja jellemzően ADHD-ben (Attention Deficit Hyperactivity Disorder/Figyelemzavar) jelenik meg, ami napjainkban egyre gyakoribb gyermekkori probléma. A fentiek alapján akár az is elképzelhetővé válik, hogy a D-vitamin pótlás és/vagy a testsúly rendezése, kiegészítő kezelésként támogathatja a klinikust és a szülőket az ADHD kezelésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benkő Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program