Az occipitalis kéreg aktivációja olvasás hatására vak és látó emberekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria, aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Orgován Dávid

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az occipitalis kéreg aktivációja olvasás hatására vak és látó emberekben
Összefoglaló: 

Absztrakt
Noha képalkotó vizsgálatok korábban igazolták, hogy a Braille-olvasás occipitalis cortex aktivációt okoz vak személyekben, nagyon kevés adat áll rendelkezésre a neuronális aktiváció kiváltotta áramlás növekedésének mértékéről és az áramlás változás dinamikájáról ezekben a személyekben. Kísérletünk célja az arteria cerebri posteriorban (ACP) kialakuló áramlási sebesség változásának tanulmányozása volt fiatal korban megvakult (n=11), illetve látó önkéntesekben (n=10) Braille-írás, és írott szöveg olvasásának hatására.
Két kísérleti protokollt használtunk: a “Nyugalom-Olvasás” protokoll során az olvasási fázis közben tapasztalt ACP áramlási sebesség növekedést hasonlítottuk a nyugalmi állapothoz, amikor mind a látó mind a vak önkéntesek csukott szemmel ültek. Az “NLC-Olvasás” protokoll során az ACP-ban az olvasási fázisban történt áramlási sebesség változásokat nem lexikális karakterek (NLC) olvasásakor mért sebességekhez viszonyítottuk. A két protokoll használata lehetőséget adott arra, hogy a komplex olvasási stimulus (fény + olvasás látókban, és kéz mozgatás + olvasás vakokban) és önmagában az olvasás hatását elkülönítve vizsgáljuk. A statisztikai analízis során ismételt méréses variancia analízist, valamint páros és páratlan t-tesztet használtunk.
A nyugalmi fázishoz képest az írott szöveg olvasása látókban szignifikánsan nagyobb áramlási sebesség emelkedést eredményezett (25,9±6,9%) az ACP-ban, mint a Braille-írás olvasása vak személyekben (10,0±5,0%). Az “NLC-Olvasás” protokoll során azonban, amikor az áramlási paraméterek változását az olvasási fázis alatt az NLC olvasása során mért sebességekhez viszonyítottuk, a látó (8,1±3,5%) és vak (10,5±4,5%) személyekben hasonló mértékű áramlási sebesség emelkedés volt tapasztalható az ACP-ban.
A fenti eredmények azt igazolták, hogy a Braille-olvasás vakokban hasonló áramlás növekedést (≈10%) eredményezett az occipitális kérget ellátó artériában, mint önmagában az olvasás látókban (≈8%), míg a complex olvasási stimulus (fény + olvasás) során a látókban észlelt maradék kb. 18% ACP áramlási sebesség emelkedést a fény stimulus okozta.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Oláh László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Neurológia Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program