A táplálkozás idegrendszeri szabályozásának vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria, aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Vanda

Előadás adatai

Előadás címe: 
A táplálkozás idegrendszeri szabályozásának vizsgálata
Összefoglaló: 

A TÁPLÁKOZÁS IDEGRENDSZERI SZABÁLYOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA

Az agy fogadja és integrálja a perifériás szervek felől érkező hormonális és neuronális szignálokat. Ezen adathalmazt a hypothalamus és az agytörzs dolgozza fel. A hypothalamus egy komplex szabályozási kört képvisel, mely kapcsolatban áll a neocortex, subcorticális régiók, limbikus/mesolimbicus rendszer régióival. Ezen területek felelősek az étvágy, a jóllakottság, az öröm érzetéért, tehát mindazokért, melyek alapvetően meghatározzák a táplálkozási viselkedést.
A melanin koncentráló hormon (MCH) jelentőségét az energia háztartásban ill a táplálkozási viselkedésben számos kísérleti eredmény támasztja alá. Ez a 19 aminosavból felépülő neuropeptid emlősökben főként a laterális hypothalamus és zona incerta területén koncentrálódik. Két G-proteinhez kapcsolt fehérjéhez kötődik, az MCH-R1 (melanin koncentráló hormon1) receptorhoz és MCH-R2 receptorhoz. Az MCH-R1 receptor nagy mennyiségben expresszálódik a humán agyban, valamint a rágcsálókéban, nagy szerepet tulajdonítanak neki az étvágy, a stressz, a szorongás és a depresszió szabályozásában, valamint bizonyítottan része az energia homeosztázis szabályozásának.
Kísérleteinket humán, formalin fixált, paraffinba ágyazott mintákon végeztük. Célkitűzéseink közé tartozott a MCH és MCH-R1 fehérjék humán hypothalamusban történő azonosítása, illetve azok megoszlásának vizsgálata. Első lépésként elvégeztük a kísérletek során alkalmazott antitestek és a kísérleti körülmények optimalizálását. Vizsgálatainkat kromogénes immunhisztokémiai módszerrel végeztük, amelyhez nyúlban, illetve kecskében termeltetett MCH és MCH-­R1 elleni specifikus antitesteket használtunk. A jelölődések láthatóvá tétele DAB-bal (3,3'-Diaminobenzidine) illetve VIP-pel (very intense purple), míg a sejtmagok festése haematoxilinnel történt.
A megfelelő kísérleti körülmények beállítása után, humán hypothalamusban mind a MCH, mind a MCH-R1 elleni antitesttel immunpozitivitást figyelhettünk meg. Mindemellett MCH és MCH-R1 jelölődést tapasztaltunk a thalamusban és a substantia nigra területén is. A továbbiakban tervezzük kettős jelölések és fluorescens immunhisztokémiai kísérletek elvégzését.

Témavezető: Dr. Hortobágyi Tibor

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hortobágyi Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet, Neuropathologiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Pocsai Krisztina
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet, Neuropathologiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program