Korai fejlesztés - Dévény módszer és hasznossága

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Egészségtudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Béni Boglárka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Korai fejlesztés - Dévény módszer és hasznossága
Összefoglaló: 

A korai fejlesztés az átlagos fejlődéstől eltérő gyermekek számára ajánlott gyógypedagógiai, mozgásfejlesztő és egyéb terápiák összessége. Gyűjtőfogalom mindazon terápiás módszerek és lehetőségek számára, melyek a korai életszakaszban nyújtanak segítséget a gyermekek számára. Dolgozatomban a Dévény módszer (DSGM) hatékonyságát elemzem. A sikeres DSGM-terápia kulcsa a komplex mozgásszemlélet és egy speciális izom-ín kezelés, amely helyreállítja a zsugorodott és letapadt izmok, inak kóros állapotát, és direkt ingereket képes eljuttatni az agyhoz. A módszer hatékonyan alkalmazható az idegrendszeri sérülések különböző formáinál, a mozgássérülések minden területén, a mozgáskorlátozott gyermekek mentális, pszichés fejlesztése során.

Kutatásom célja, hogy felmérjem milyen családi körülmények közül, mely életkorban és milyen típusú, mértékű sérüléssel kerülnek a csecsemők, kisgyermekek szakemberhez, valamint a DSGM alkalmazása mennyi idő után eredményez javulást. Továbbá vizsgáltam a védőnők, a rendellenességek észlelésében vállalt szerepét is, hisz ők részt vesznek a csecsemők, gyermekek fejlődésének rendszeres vizsgálatában.

Kutatásomat Miskolcon és Sajószentpéteren egy-egy DSGM szakgyógytornász bevonásával, 2015.10.26. és 2015.11.30. között végeztem. Összesen 103 darab kérdőív került kiosztásra a szakemberek által kezelt paciensek között (az újszülött kortól a 71 éves korig), melyek mindegyikét kitöltve, értékelhető válaszokkal kaptam vissza. Az elemzést Microsoft Excel 2013-as programmal végeztem.

Az eredményeim azt mutatják, hogy az esetek 41%-ban a védőnő, míg 38%-ban a szülő észlelte a problémát. Sajnos az időben történő felismerés nem mindig lehetséges, és a gyermekek egy része a probléma jelentkezése után hosszabb idő elteltével kerül szakemberhez. A gyermekek 67%-ánál idegrendszeri, 29%-ánál mozgásszervi, a fennmaradó 4%-uknál genetikai és egyéb rendellenesség áll fenn. A Dévény módszer az esetek 29%-ában 3, míg 27%-ában 4-5 alkalom után látványos javulást eredményez a megkérdezettek szerint.

Az adatok jól mutatják, hogy a védőnő szerepe elvitathatatlan a korai felismerésben. A terápia elkezdése után az eredményesség rövid időn belül tapasztalható.

1. témavezető adatai
Név: 
Rákóczi Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
EK Egészségtudományi Intézet, Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program