Hangulatzavarok előfordulási gyakorisága a védőnői gondozottak körében.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Egészségtudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pásztor Anett

Előadás adatai

Előadás címe: 
Hangulatzavarok előfordulási gyakorisága a védőnői gondozottak körében.
Összefoglaló: 

Napjainkban a depresszióról, mint népegészségügyi problémáról kell, hogy beszéljünk, amely világviszonylatban is magas számban fordul elő. A WHO adatai alapján elmondható, hogy világszerte a várandós nőknek közel 10%-a, a már szült nők 13% -a szenved ettől a mentális zavartól. A gyermekágyi pszichiátriai zavaroknak, kedélybetegségeknek különböző formáit különböztethetjük meg, így beszélhetünk a gyermekágyi lehangoltságról, gyermekágyi depresszióról valamint gyermekágyi pszichózisról is.
A védőnői munka egyik fontos célcsoportját képezik a gyermekágyasok, a puerperium időszakában az anya és gyermeke intenzív figyelmet élveznek a védőnői ellátás során. Az előbb említett okok mellett témaválasztásomat az is indokolta, hogy a prevenciónak, mint sok más esetben, itt is kiemelt szerepe van. A védőnők, mint prevenciós szakemberek már a prekoncepcionális időszakban és a várandósság időszakában is sokat tehetnek a szülővé válás folyamatának segítésében és a későbbiekben is jelentős edukatív támogató szerepük lehet, ami csökkentheti a gyermekágyi hangulatzavarok előfordulási gyakoriságát, illetve támogathatja a kezelést.
Kutatásom célja, felmérni, hogy az általam vizsgált településeken (Nyíregyháza, Nagyhalász, Ibrány), milyen gyakorisággal fordulnak elő a gyermekágyi hangulatzavarok. Célom továbbá feltárni az előforduló esetek hátterében meghúzódó jellemzőket, a rizikó és védő faktorokat, a család és a szakemberek szerepét.
Kérdőíves kutatásomat anonim, önkitöltős kérdőív segítette, melyet a védőnői tanácsadókban töltöttek a válaszadók.
A szülést követő időszakban megjelenő hangulati elváltozások különböző mértékűek lehetnek, melyek felismerésében, a megfelelő szakemberhez való irányításban, a kezelésben és annak támogatásában a védőnőknek kiemelt szerepe van. A várandósság előtt és alatt a védőnőnek gondozó munkája során lehetősége van a rizikótényezők beazonosítására, a veszélyeztetett személyek kiszűrésére.

Kulcsszavak: gyermekágy, hangulatzavar, védőnő

1. témavezető adatai
Név: 
Jávorné Erdei Renáta
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
EK Egészségtudományi Intézet, Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program