A klinikai vizsgálatok helyzete és társadalmi megítélése Magyarországon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szlafkai Kinga

Előadás adatai

Előadás címe: 
A klinikai vizsgálatok helyzete és társadalmi megítélése Magyarországon
Összefoglaló: 

Az új gyógyszerek kifejlesztéséhez kapcsolódó klinikai vizsgálatok hazánkban több tízezer beteg számára biztosítják a legkorszerűbb terápiákhoz való ingyenes hozzáférést, hozzájárulnak a magyar egészségügy működőképességének fenntartásához, valamint évente közel 90 milliárd forintnyi jövedelmet jelentenek a nemzetgazdaság számára.
A klinikai kutatásokért folyó nemzetközi versenyben fontos lenne kedvező helyzetünk megőrzése és javítása, hogy továbbra is profitálhassunk az említett előnyökből. Ehhez pedig a hazánkban végzett klinikai vizsgálatok számának emelkedése, és a ténylegesen résztvevő önkéntesek számának növelése szükséges. Ugyanakkor több, a közelmúltban megjelent tanulmány is megállapította, hogy világszerte a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos legfőbb probléma a lassú betegbevonás, és a megfelelő számú résztvevő hiánya. Felmerül a kérdés, hogy milyen a lakosság, a betegek tájékozottsága az egészségügy ezen kevésbé ismert szegmensének vonatkozásában, hiszen ez nagyban befolyásolja a részvételi szándékot.
Munkám során célul tűztem ki a magyar lakosság klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos informáltságának, megítélésének, motivációinak megismerését, valamint a már részt vett személyek tapasztalatainak és véleményének felmérését. A kérdéskör vizsgálatához kétféle, tartalmilag hasonló kérdőívet állítottam össze, klinikai vizsgálatban részt vevő, illetve részt nem vett személyek számára. Utóbbi csoporton belül külön vizsgáltam az onkológiai betegek és a lakosság szélesebb körének véleményét.
Az eredmények kiértékelése során összehasonlítottam az egyes csoportokba tartozó válaszadók véleményét. Megállapítható, hogy a lakosság fontosnak tartja a klinikai vizsgálatokat, de ismereteik meglehetősen hiányosak a témában. Ennek megfelelőn a részvételi hajlandóság is alacsony. Ugyanakkor a vizsgálatokban résztvevők többsége ismét részt venne klinikai vizsgálatban, illetve tapasztalataik rendkívül pozitívak. Eredményeim a regionális különbségek, és az egészségbiztosításban realizálódó különbségek ellenére is jórészt egybevágnak a nemzetközi felmérések megállapításaival, ám tudomásom szerint hazánkban nem készült még ilyen jellegű átfogó felmérés ebben a témában.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth E. Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszerfelügyeleti és Gyógyszergazdálkodási Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program