Proliferáció és hypoxia asszociált markerek az emlő rosszindulatú daganataiban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gál Annamária Edit

Előadás adatai

Előadás címe: 
Proliferáció és hypoxia asszociált markerek az emlő rosszindulatú daganataiban
Összefoglaló: 

Bevezetés: A hypoxia indukált faktor-1 α (HIF-1α), mint transcriptios faktor fontos szerepet játszik a daganatsejtek metabolizmusában hypoxias körülmények között. Felhalmozódása összefüggésben van a sejtek migrációjával, angiogenesisével és túlélésével, így meghatározó jelzője lehet a daganatos betegség kimenetelének. Mib-1 a daganatok osztódásának mértékét jelzi, mint proliferatios marker.
Célkitűzés: Immunhistochaemiai (IH) reakciók segítségével vizsgáltuk a HIF-1 α expresszióját és annak eloszlását különböző típusú rosszindulatú emlő daganatokban (RED). Összefüggést kerestünk a daganatsejtek proliferatios aktivitása (Mib-1) és HIF-1 α festődési mintázata, zonalitása között. Továbbiakban vizsgáltuk a HIF-1 α jelölődését a tumor sejtek méretének függvényében.
Módszer: 6 év RED-os beteg leleteit elektronikusan áttekintve (1958 db), azokat a főbb jellemzők kiemelése mellett táblázatokba foglaltuk, majd a génexpressziós profil alapján felosztott négy fő molekuláris altípus közül hármat; luminális A (ER+ és alacsony grádusú), luminális B (ER+ és gyakran magas grádusú), tripla negatív (ER-, PR- és HER2-), valamint mucinosus emlő carcinomákat vizsgáltunk tovább. Szemikvantatív módszerrel három csoportba soroltuk a HIF-1 α expressziójának intenzitását (0 - nem, 1 - gyengén, 2 - erősen festődő), ezen felül vizsgáltuk a HIF-1 α megjelenésének zonalitását is. Luminalis A, tripla negatív és a mucinosus csoportból 5-5, Luminális B típusból 10 esetet elemeztünk részletesen.
Eredmények, Következtetés: Mib-1-el vizsgálva az irodalomnak megfelelően magas mitotikus aktivitást figyeltünk meg a tripla negatív daganatok (40-70%) és a luminalis B típusú tumorok (30-60%) esetében. Ezzel szemben alacsony proliferatiot láttunk a luminalis A (5-15%) és a mucinosus daganatok (1-10%) esetében. HIF-1α IH reakciójának mintázata két csoportra volt osztható: a tumor szélén találtunk erős intenzitást mind az 5 tripla negativ, 4 luminalis A , és 3 mucinosus daganat esetén. Homogén megjelenést mutatott 1 luminalis A, 2 mucinosus és 10 luminalis B daganat. A tumor sejtek méretét összehasonlítva a proliferatios aktivitásukkal, valamint a HIF-1 α erősségével nem találtunk összefüggést.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Méhes Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program