Patológiai faktorok vizsgálata a rectum tumorok neoadjuváns kemo-radioterápiás kezelésének értékelésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Solymosi Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Patológiai faktorok vizsgálata a rectum tumorok neoadjuváns kemo-radioterápiás kezelésének értékelésében
Összefoglaló: 

Bevezetés: A colorectalis carcinoma világszerte a harmadik, hazánkban a második leggyakoribb rákos megbetegedés. A lokálisan előrehaladott rectum tumorok esetén a kombinált (kemo-radio) terápia, majd a tumor műtéti eltávolítása képezi a standard kezelést.

Célkitűzés: Neoadjuváns kemo-radioterápiában részesülő rectum tumoros betegek kliniko-pathológiai tényezőinek prognosztikai szerepét vizsgáltuk a progressziómentes és teljes túlélés vonatkozásában.

Betegek és módszerek: Vizsgálatunkba a DEKK Onkológiai Klinikán 2010-2012 között rectum tumorral diagnosztizált, neoadjuváns kezelést kapott, majd műtéten is átesett betegeket válogattunk be. Vizsgáltuk a klinikai stádiumot (T3NO és T4N0 ill. N+), a primer tumor helyét (alsó, felső, középső harmad) és grádusát (LG és HG), a perineuralis és lymphovascularis invasio jelenlétét, a CRM, a distalis és proximalis sebészi szél pozitivitását, a tumor regressziós grádust és ezek hatását a progressziómentes (PFS) és teljes túlélésre (OS).

Eredmények: Adatbázisunk 72 betegének átlagéletkora 59,45 év (SD:8,65 év, 37 és 75 év között), a nemek megoszlása 1,88:1 (férfi:nő). A betegek 8,33%-ában műtét után helyi kiújulás, 18,05%-ában távoli áttét jelent meg. A progresszió 93,75%-ban 3 éven belül következett be, ez átlagosan 16,93 hónap (95% CI:11,27-22,60). A 3 éves PFS 76,8%. A neoadjuváns kezelés az esetek 11%-ában teljes tumor mentességet eredményezett. Átlagos OS: 60,18 hónap (95% CI 55,98-64,38), 5 éves OS 84,4%. A PFS esetében a lymphovascularis invasio (p <0,05) és a pozitív resectios szél (p <0,05) jelenléte negatív prognosztikai marker. Az OS tekintetében a lymphovascularis invasio (p <0,05) ill. a grádus (p <0,05) bizonyult negatív prognosztikai tényezőnek. A többi vizsgált faktor esetében nem találtunk szignifikáns összefüggést.

Következtetés: A daganat kiújulás főként az első három évben jelentkezik, ezért a betegek szorosabb követése kiemelten fontos ebben az időszakban. A túlélési adatok megfelelnek a nemzetközi irodalomban leírtaknak. A PFS-t a lymphovascularis invasio és pozitív resectios szél, az OS-t a lymphovascularis invasio és a grádus befolyásolta szignifikánsan.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. András Csilla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Onkológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program