A szilanizálás hatásának vizsgálata a cirkónium-dioxid alapú kerámiákhoz történő adhézióra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Fogorvostudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tar Fábián

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szilanizálás hatásának vizsgálata a cirkónium-dioxid alapú kerámiákhoz történő adhézióra
Összefoglaló: 

Bevezetés, célkitűzések: Napjainkban, a fogászatban egyre inkább előtérbe kerül a magas esztétikai igényeket is kielégítő teljes kerámia fogpótlások készítése. Kiváló mechanikai tulajdonságaik miatt közkedveltek a cirkónium-dioxid alapú kerámiák, melyek nagyfokú kémiai stabilitást is mutatnak, s a preparált fogakhoz történő ragasztásuk során a megfelelő adhézió elérése nehézségekbe ütközik. A kereskedelemben elérhető úgynevezett kerámia primerek szilánt és MDP-t tartalmaznak az adhézió fokozására. Munkacsoportom beállított egy, a fogpótlás anyaga és a fogászati cementek közötti nyírószilárdság mérésére alkalmas vizsgáló módszert. Jelen munkámban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a szilán molekula önmagában történő alkalmazása milyen hatással van a cirkónium-dioxid kerámiákhoz történő adhézióra polírozott és homokszórt felszíneken. A méréseket összehasonlítás céljából kétféle adhezív ragasztóanyag felhasználásával is elvégeztem. Eredményeimet összevetettem a munkacsoport által korábban elvégzett vizsgálatokkal.
Anyagok és módszerek: Szinterezett cirkónium lapokból négy csoportot képeztem (n=12), majd egyik felszínüket políroztam. Ezt követően a minták felét homokszórással készítettem elő. A minták felszínének szilanizálása után ragasztóhengereket helyeztem fel egy teflon sablon segítségével a kétféle ragasztóanyag felhasználásával. A foto-polimerizálást követően a nyírószilárdság mérését univerzális tesztgéppel (Instron) végeztem.
Eredmények: A cirkónium-dioxidhoz történő adhéziót a szilanizálás szignifikánsan csökkentette a kezeletlen mintákhoz képest. Ez alól csak a polírozott felszín Panavia F 2.0 –val történő ragasztása volt kivétel. A Link Ace ragasztóval kapott értékek minden csoportban szignifikánsan magasabbak voltak a Panavia F 2.0 ragasztóval kapott értékekhez képest. A homokszórás szignifikánsan növelte az adhéziót.
Konklúzió: A szilanizálás nem megfelelő módszer a cirkónium-dioxid alapú kerámiákhoz történő adhézió fokozására. A homokszórás az adhéziót hatékonyan képes növelni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Radics Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
FOK Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program