Silybum Marianum (máriatövis, milk thistle) porból készített krémek formulálása és vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Milbik Anna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Silybum Marianum (máriatövis, milk thistle) porból készített krémek formulálása és vizsgálata
Összefoglaló: 

.A biokozmetikumok mindinkább jelentős teret nyernek a hagyományos kozmetikumokkal szemben. Ennek fő oka, hogy a biokozmetikumok aktív összetevői nem mutatnak toxikus hatást, valamint számos esetben erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek.
Munkánk során Silybum Marianumból (máriatövis) nyert port használtunk különböző összetételű krémek formulálására. A Silybum Marianum aktív komponense a flavonoid típusú szilimarin, ami elősegíti a májsejtek regenerálódását, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, de számos irodalmi adat, állatkísérlet és tanszékünkön végzett vizsgálat bizonyította, hogy külsőleges alkalmazása is igen előnyös: csökkenti az ultraibolya sugárzások okozta bőrrák kialakulásának gyakoriságát, emellett sebgyógyító, bőrfiatalító és bőrfehérítő hatású.
Az általunk készített krémek mindegyike 5%-ban tartalmazta a szilimarin port szuszpenziós, illetve oldatos formában. A tanszéken végzett korábbi kísérletek eredményei alapján a máriatövis port Transcutol-P-ben oldottuk fel, hogy minél hatásosabb legyen. Az összetétel során különböző szukróz-észter típusú emulgenseket alkalmaztunk. Az emulgensek, az adott emulgens+Transcutol-P, az adott emulgens+IPM (Isopropyl miristate) és az adott emulgens+Transcutol-P+IPM citotoxicitását kolorimetriás MTT assay segítségével állapítottuk meg HeLa sejtvonalon végzett kísérleteink során. A formulálás ezen citotoxicitási adatok ismeretében valósult meg. A hatóanyag vivőanyagból történő felszabadulásának követését és megállapítását vertikális Franz diffúziós cella segítségével végeztük IPM-tal impregnált cellulóz-acetát membránon keresztül.
Az in vitro kísérleteink alapján az Sp70 szukróz-észterrel formulált krémből való hatóanyag felszabadulás bizonyult a legjobbnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Fehér Pálma
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program